агнешко месо
агнешко месо / ThinkStock/Getty Images
Изключително ниски продажби на агнешко преди Гергьовден, отчитат родните фермери тази година. Като основна причина животновъдите посочват големия внос на месо от Румъния и Македония още преди великденските празници, съобщи БНТ. Това налага и намаляване на изкупната цена на българското агнешко.

Седмица преди Гергьовден: Внос от Румъния подбива цената на българските агнета
 
Милчо Ангелов се занимава с развъждане и продажба на овце повече от 20 години. Фермата му се намира в село Балканци край Стражица и в момента се грижи за стадо от 300 животни. Споделя, че тази година е първата, в която има толкова малко продажби.

Румънско агеншко без документи залива българския пазар

Предвидената бройка агнета за Великден не се продала, което наложило и спадане на цената за Гергьовден. Животновъдът е категоричен, че предни години стойността на килограм агнешко достигала дори до шест лева. И докато изкупната цена на родното агнешко е ниска, то продажната в хранителните вериги е висока, категорични са купувачите.

Заложете на българското агнешко месо, как да познаете качественото?

Въпреки вносното агнешко от Румъния и Македония, и тази година най-търсено остава българското. Купуват се предимно плешки и бутове, а здравните експерти напомнят да се следи и за задължителния печат върху месото, който отговаря за неговото качество.