/ Дарик, архив
Адвокати се оплакват от натискт от страна на прокуратурата
100180
Адвокати се оплакват от натискт от страна на прокуратурата
  • Адвокати се оплакват от натискт от страна на прокуратурата
Над адвокатите в страната е оказван натиск от страна на прокуратурата. От това се оплакаха юристи пред Дарик във връзка с извършени обиски в кантората „Карадалиев и партньори” и в домовете на нейни служители в края на декември. Те споделиха, че искат да бъде извършена проверка по случая и да има санкции за Специализираната прокуратура, ако се установят нарушения от нейна страна. Над 230 адвокати са готови да излязат на протест и да предприемат мерки, ако отговорните институции не се заемат със случая.

Поддръжници на Иванчева и Петрова искат оставките на Иван Гешев и Пламен Георгиев
 
На 19 декември служители на Специализираната прокуратура и ДАНС направили обиск в кантората „Карадалиев и партньори” и в жилищата на съдружниците в кантората. Оказва се, че случилото се било въз основа на разрешение от Специализирания наказателен съд без право на обжалване да изземат документи и доказателства към определено досъдебно производство.
 
Адвокат Лазар Карадалиев разказа пред Дарик, че това противоречи на Закона за адвокатурата и според него целта на прокуратурата е да окаже натиск над клиентите му: „Дружеството, което управлявам, гледа знакови дела. Прокуратурата е маша в някакви икономически интереси, които аз не знам със сигурност кои са, но в тази връзка се опитват чрез нас да натискат и нашите клиенти. Репресията, която упражняват върху нас, е да ни дискредитират пред клиентите”.

Август 2018: Адвокати питат кога ще заработи Търговският регистър
 
Адвокатът Александър Пелев присъствал на обиска, тъй като имал среща със свои колеги от въпросната кантора. След случилото се Пелев, заедно с други 233-ма адвокати разпространиха отворено писмо, адресирано до отговорните институции, в което искат да бъде извършена проверка по случая: „По закон, член 33 от Закона за адвокатурата, претърсването и изземването в адвокатски кантори е абсолютно забранено”. 
 
Ако не се направи исканата проверка, адвокатите заплашват с протестни действия пред Спецпрокуратурата и Главна прокуратура. Освен това те смятат да не изплащат редовно вноските, които адвокатите дължат към Висшия адвокатски съвет. От думите на подписалите се става ясно и че още няколко адвокати са споделили лично с Пелев, че по някакъв начин са обект на натиск от страна на прокуратурата. Това се случвало с опити за повдигане на обвинения за направени изявления в съдебна зала.

Още по темата чуйте в прикачения звуков файл