Адвокат: Стойчев сам си е сложил бомбата
Адвокат: Стойчев сам си е сложил бомбата / снимка: БГНЕС

Бомбата, която избухна преди два дни пред кооперация на бизнесмена Георги Стойчев в Пловдив, най-вероятно е дело на самия Стойчев, заяви Пламен Луков, бивш адвокат на бизнесмена по сделката за “Тракия банк”. Стойчев беше основен акционер в кредитната институция.

В изявление пред медиите Стойчев заяви, че авторството на взрива е най-вероятно на хората, срещу които е завел жалба преди няколко месеца. Сред тези хора е адвокат Луков, бизнесменът Георги Вълев и други. Явно главният секретар на МВР Валентин Петров е приятел на Стойчевq след като веднага намери виновниците за взрива сред нас, тези, срещу които е подадена жалба, коментира адвокатът.

Георги Стойчев през октомври завежда жалба във Върховна касационна прокуратура срещу Луков, бизнесмена Георги Вълев и няколко други лица, които имат отношение по казуса „Тракия банк”. Жалбата е за извършване на престъпление и по нея двамата вече са били разпитвани.

Междувременно и двамата, докато днес са пътували за София, са били търсени от РЗБОП-Пловдив по казуса с бомбата, казаха те пред медиите.

След приключването на сделката за „Тракия банк” Георги Стойчев отказва да заплати адвокатските услуги в размер на около 11 млн. лв. на Пламен Луков. Част от тях адвокатът е цесирал на трети лица.

Луков коментира още, че след завеждането на жалбата през октомври миналата година заместник-главният прокурор Камен Ситнилски е взел страна по случая, като пред медиите е правил изявления преди прокуратурата да се произнесе по казуса. Луков твърди и че прокурор Явор Бояджиев от Върховна касационна прокуратура е издал на Стойчев документ, който тази институция няма право да издава. Става дума за удостоверение, което да послужи на бизнесмена пред банките в България. Документът удостоверява, че срещу лицата, посочени в жалбата на Стойчев, е заведена преписка. Целта на бизнесмена е била да използва документа пред кредитна институция, за да се вдигне запора по негови сметки.