Министерският съвет проведе заседание на 21 юни
Министерският съвет проведе заседание на 21 юни / БГНЕС
Администрацията няма да иска представяне на 12 удостоверения на хартия от септември
93983
Администрацията няма да иска представяне на 12 удостоверения на хартия от септември
  • Администрацията няма да иска представяне на 12 удостоверения на хартия от септември
Удостоверенията за семейно положение, граждански брак, размер и вид на пенсията, както и за липсата на задължения към НАП няма да се издават и представят на хартия от тази есен - тази цел си постави правителството, като гласува решение за предприемане на мерки, с които да се премахне изискването за предоставяне на 12 вида удостоверения на хартиен носител.

Държавата улеснява пререгистрирането на коли

Удостоверенията са свързани с информация от осем регистъра, които вече са достъпни по електронен път и администрациите ще могат да обменят данни автоматично. През следващите седмици всяка администрация у нас трябва да посочи кои от предоставяните от нея услуги са базирани на информация от тези осем регистъра, а в края на лятото ще бъдат предприети и нужните законодателни промени, така че за услугите да не се изисква хартиен документ.
 
 Дванайсетте документа, за които трябва да отпадне хартиеният носител от тази есен, са свързани с Имотния и Търговския регистър, БУЛСТАТ, регистри на НАП, НОИ, Митниците, общинския регистър за актовете за граждански брак, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. "За да спрем необходимостта да се иска от гражданина да носи справка на хартия", обясни той.
 
МВР ще прави нов сайт на КАТ-София, за да се справи с опашките

До края на годината ще се намали тежестта и за бизнеса, обясни шефът на държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков. "Ще бъде премахнато изискването за предоставяне на годишни финансови отчети от страна на фирмите в три институции - НСИ, НАП и Търговския регистър. Ще бъде създадена единна входна точка, което ще доведе до трикратно облекчение на бизнеса в тази посока", каза Желязков.
 
 Въпреки че свидетелството за съдимост не е включено в тези 12 вида документи, вицепремиерътТомислав Дончев увери, че хартиеният му вариант ще отпадне преди началото на есента.