АБВ решава дали да подкрепи ветото на президента
АБВ решава дали да подкрепи ветото на президента / БГНЕС, архив

АБВ ще реши дали да подкрепи ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс след като видят мотивите му. Това заяви зам.-председателят на партията Румен Петков след среща с представители на българите, живеещи извън страната.

Разговорите на нашите сънародници от чужбина, които започнаха миналата седмица, продължават днес с АБВ, Реформаторския блок и БСП при националния омбудсман Мая Манолова.

Те настояват да бъде подкрепено ветото на държавния глава за район "чужбина", автоматично разкриване на секции, където ги е имало преди, както и за създаване на нови при поне 40 заявления.

По думите на Стефан Манов, представител на българите, живеещи в чужбина, срещата е била на високо експертно ниво. Според него, когато депутатите са отказали да гласуват избирателен район "чужбина" на второ четене, са им липсвали достатъчно експертни мнения и аргументи как да се разпределят мандатите.

По думите му, с АБВ са се обединили около констатацията, че най-важното в изборния процес е запазването на избирателните правата на всички български граждани, независимо къде се намират и провеждането на честни избори - от началото на изборната верига/секциите/ до произнасянето на резултатите от ЦИК.

На свой ред Румен Петков заяви, че за АБВ представлява голям интерес ветото върху конкретния текст да мине, но преди да го подкрепят, искат да видят мотивите на президента. Той посочи, че сънародниците ни в чужбина са предоставили експертиза, която ще бъде разгледана и от партията имат готовност да работят по район "чужбина".

Българската държава трябва да покаже ресурс и да защити националните си интереси, подчерта Петков. Първият проблем е наш, тук в България - да можем да защитим националната си сигурност, достойнство, обясни той. И посочи, че е важно да има експертиза на ГРАО и ЦИК за това, че имат готовност да работят с гражданите в чужбина с дефинирани параметри и по определена технология.

Стефан Манов добави, че българите в чужбина искат конституционни промени, които да им позволят да се кандидатират за народни представители. Такава е и нагласата на АБВ.

Според Манов, българските партии нямат послания към избирателите зад граница. Избирателната активност, по думите му, ще се увеличи, когато има оферта на политическата сергия, която да привлече избирателя. Манов уточни, че те се борят за изравняване на избирателните права на българите у нас и в чужбина. Секции в чужбина - тази тема е и до национална политика, коментира още Стефан Манов.

Източник: БТА