А. Юсеин: Извинението гали ухото, но не превързва раните от възродителния процес
А. Юсеин: Извинението гали ухото, но не превързва раните от възродителния процес / снимка: Sofia Photo Agency
А. Юсеин: Извинението гали ухото, но не превързва раните от възродителния процес
68398
А. Юсеин: Извинението гали ухото, но не превързва раните от възродителния процес
  • А. Юсеин: Извинението гали ухото, но не превързва раните от възродителния процес

Сергей Станишев не за първи път се извинява на българските турци - като изказ това гали ухото, но не може да превърже раните на роднините на убитите и онези, които са лежали в лагери и затвори. Коментарът е на бившия депутат от ДПС Ахмед Юсеин. В интервю за Дарик той посочи, че за съжаление няма справедливост и наказани виновни по дълго протаканото дело за възродителния процес.

"Станишев се извинява за втори път. Извини се и през 2006 година на нашия конгрес. Тогава може би се подмина въпросът. Сега като изказ гали ухото, но не могат да се превържат раните на хората, които са роднини на убитите. Не могат да бъдат извинени пред хората, които бяха по лагери и затвори", каза Юсеин. Той изтъкна, че Възродителният процес не започва с БСП, а води началото си от 1881 година. След руско-турската война започват покръстванията в Тетевенско начело тогава с Ловешкия митрополит Натанаил, обясни бившият депутат. По думите му през 84-та година на свое заседание Българската православна църква приема решение да се подпомага Възродителният процес в райони, където това е нужно. Юсеин смята, че трябва да има цялостна правителствена политика и консенсус по въпроса. По време на Възродителния процес са убити 45 човека в Бял извор, Баротин и Каолиново, а в Дулово има много осакатени, припомни той.

Ахмед Юсеин съобщи, че ще предложи промени в Закона за гражданска и политическа реабилитация на репресираните лица и по начина, по който гласува левицата, ще стане ясно дали БСП са искрени в своето извинение към българските турци. Бившият депутат уточни, че в закона сред репресираните лица с право на добавка към пенсията са пропуснати осъдените и лежали в затвора по време на „Възродителния процес". Подобна поправка от ДПС са внесли в миналото Народно събрание, но тогава нито от ГЕРБ, нито от БСП са подкрепили промяната.