/ БГНЕС
За девета поредна вечер се състоя протестът на майките от инициативата „Системата ни убива“ и хората, които ги подкрепят. Те отново поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Протести с искане за оставка на Симеонов
 
Протестът започна по традиция пред Министерски съвет точно в 17:30 ч., но тази вечер с минута мълчание в памет на убитата в квартал „Надежда“ 23-годишна жена и едногодишната ѝ дъщеричка.

В 19:00 ч. започна и шествието, което премина през „жълтите павета“ в столицата и стигна до бул. „Мария Луиза“. Движението по Лъвов мост бе затворено за кратко. Идеята на протестиращите бе да „събудят лъвовете“. Шествието тази вечер беше подкрепено от музиканта Богдан Томов.

Протестиращите развяваха черни знамена и скандариха: „Всеки ден ще е така до оставката“. 

Шествието завърши пред Министерския съвет с обещанието утре в 17:30 ч. отново да се съберат.

Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

До напрежението се стигна след изказване на Симеонов, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“. По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата с увреждания се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, „но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел“.
 
Последва извънреден брифинг, на който той призова организаторите на контрапротест в негова защита да се откажат от тази инициатива. Симеонов призова инициаторите на протестната инициатива да се откажат от нея, тъй като той се чувствал уверен в това, което върши и не приема средствата на уличния натиск, които по думите му водят до блокиране на движението и затваряне на улици в столицата.


За Валери Симеонов темата с оставката е вече приключена
 
След проведен Коалиционен съвет на Патриотите, пък, вицепремиерът Валери Симеонов излезе и поднесе своите извинения. „Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване“, каза Симеонов и допълни: „По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било“.