83 000 българи живеят на места, до които хлябът не достига
83 000 българи живеят на места, до които хлябът не достига / DarikNews.bg, архив

На територията на България има над 83 000 души, до които редовно не достигат хляб и други основни хранителни продукти. Причината е, че тези хора живеят в труднодостъпни планински региони, до които няма междуселищен транспорт, а магазини там никой не желае да открива.

Това са констатациите в проект за отпускане на допълнителни 702 113 лева, предложен от финансовия министър Владислав Горанов за одобрение от Министерския съвет.

5% ДДС ставка за хляба искат производители

Парите ще отидат за общините, в които живеят тези 83 000 души, страдащи от дефицит на доставка на храни. Причината е, че местните управи нямат достатъчно пари за транспорта, който един или два пъти седмично кара хляб, захар, брашно, олио в тези населени места.

„Общо 94 общини заявяват потребност от подобна подкрепа в 1050 селища, пише "Труд". Броят транспортни маршрути е 391, с обща дължина 19,3 км. Населението в тези места е съставено от хора в риск от бедност и застаряване.

Причината е, че те живеят в периферни райони, без достъп до основни обществени услуги, включително храна и транспорт“, пише в аргументите си до кабинета Горанов. В тях се пояснява, че допълнителните пари ще бъдат отпускани на два етапа - авансово, в размер на 50% от одобрената сума по приложението на съответната община, и окончателно изравняващо плащане в края на годината.