62-годишна русенка роди близнаци
62-годишна русенка роди близнаци / снимки: Дарик-Русе
62-годишна русенка роди близнаци
28908
62-годишна русенка роди близнаци
  • 62-годишна русенка роди близнаци

62-годишна жена роди близнаци в Русе. Това съобщи началникът на русенския акушеро-гинекологичен комплекс д-р Георги Хубчев, който е израждал бебетата.

Близначките Мери и Жаклин са родени със секцио в седмия месец. Едното момиченце тежи 900 грама, а другото - 500 грама. Състоянието на по-голямото дете е стабилно, но по-малкото е кислородозависимо и все още има риск за живота му. Майката е в добро състояние и до дни ще бъде изписана от болницата, уточниха от родилното.

Родилката Красимира Димитрова заченала с донорска яйцеклетка. Процедурата ин витро била извършена в клиника в Плевен. Димитрова взема решение да стане майка след неуспешен опит за осиновяване. Забременява на 62 години след втората процедура и няколко месечно хормонално лечение. По професия жената е психиатър.

„Много лесно се реших. Просто исках да имам деца и това беше личен избор, който най-вече се радвам, че успях да осъществя чрез колегите от Плевен - доц. Конова, д-р Емин. Бях безкрайно щастлива, когато разбрах, че имам реални шансове да износя една бременност и да имам деца", разказва Димитрова.

62годишна русенка роди близнаци
netinfo

Според д-р Георги Хубчев въпреки годините на родилката процедурата ин витро е извършена законно: „Няма законово нарушение. За донорска яйцеклетка няма горна граница, след като жената е психически и физически здрава. То си е медицинско постижение, като говорим за няколко случая в света. Предполагам, че ще има полемика и различни начини на мислене, но тази жена в пълното съзнание, с голямо себеотрицание желае да стане майка и става".

Искаме колегите от Русе да проявят разбиране и колкото се може по-бързо да позволят транспортиране в Плевен на близнаците, родени от 62-годишната Карсимира Димитрова. Това каза на пресконференция доц. д-р Емилияна Конова - управител на плевенския Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина", в който са заченати децата. Тя допълни, че плевенската болница е в готовност с линейка, която да транспортира бебетата, за да се направи максималното за тях.

Доц. Конова коментира възрастта на родилката и опасността от ин витро процедура на 62 г. с думите: „Чисто медицински това е една физически и психически здрава жена. Изключително интелигентен човек, лекар, психиатър, която категорично декларира своето желание и молба към нас да й дадем възможност да стане майка".

Законът забранява стимулиране на жена над 43 г. и жените над тази възраст нямат право да участват в ин витро процедури със собствени яйцеклетки. В закона обаче няма фиксирана възраст по отношение трансфера на ембрион, какъвто е направен на русенката Красимира Димитрова, подчерта доц. Конова: „Ако махнем сензацията от възрастта и дебата по този въпрос, чисто медицински, като ин витро техника, нека да признаем, че екипът се е справил перфектно. Тоест една жена в такава възраст, когато отдавна е приключила своята хормонална яйчникова функция, ти да успееш така добре да я подготвиш хормонално, така добре да я наблюдаваш - това е висш пилотаж в ин витрото".

„Ако ние бъдем критикувани за това, че успяхме при една 62-годишна жена да постигнем бременност, тогава ще отворим другата тема - за неуспешните ин витро процедури, защото понякога ми е много трудно, когато говоря със семейства с 5-6 неуспешни опита с 10 г. зад гърба си, които са изтощени емоционално, медицински, финансово и когато ние чуваме какво е правено, това е много трудно да бъде понесено, но за това никой не говори", коментира още доц. Конова.