500 000 са необявените престъпления у нас за миналата година
500 000 са необявените престъпления у нас за миналата година / Sofia Photo Agency
Недоверието на гражданите в МВР и „полицейските филтри на престъпленията" са сред основните проблеми на престъпността в България. Това показват данните от анализ на Центъра за изследване на демокрацията, което беше представено на заседание на Държавно-обществената комисия по въпросите на превенцията на престъпността, водено от министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

„Над 500 000 са необявените престъпления за 2007 година”, според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Данните от изследването показват още устойчив спад на криминалните престъпления, регистрирани от МВР и нарастване на броя на хората, докладвали за престъпления.

Безлов добави, че въпреки това има още много наболели проблеми в тази сфера като факта, че част от престъпленията не се регистрират от полицаите поради различни причини, а голям процент от хората не докладват престъпленията срещу тях. По думите на Безлов част от причините за това са недоверие в полицейските органи, формален подход при извършването на полицейски действия и недостатъчно качество на анализ.

Вътрешният министър Михаил Миков заяви, че МВР е длъжно да си върне доверието на хората. „Дефицитът на доверие трябва да се преодолее чрез последователен натиск за премахване на полицейските филтри”, коментира той. Миков добави, че социално-икономическата обстановка в страната дава добри предпоставки за намаляване на престъпността.