5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година / sxc.hu
5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
84553
5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
  • 5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
  • 5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година

5 000 000 направления ще осигури през тази година новият начин на финансиране от Националната здравна каса, обяви в Бургас министърът на здравеопазването Петър Москов. Той за пореден път защити реформата в тази област и обеща над 600 000 броя направления за специалисти.

Бюджетът на Здравната каса през тази година е със 130 000 000 лева повече, в сравнение с миналата, а отчисленията на държавата към Касата през 2016 са с 66 000 000 повече и тези пари не са взети от друг сектор, а защото законът гласи, че ангажиментът към Касата трябва да се повишава с 5% всяка година, уточни Москов. Освен това надзорът е прекратил и променил начина на харчене на пари в някои болници.

Москов: Няма цена, която не бих платил, за да може управлението да даде резултати

Ако Българският лекарски съюз откаже да подпише рамков договор с НЗОК, тя ще изготви служебен такъв: "Там са разписани следните разчети - 36 млн. повече в доболничната помощ - това означава 5 милиона броя изследвания в сравнение с миналата година, които вашите лични лекари, вашите специалисти в доболничната помощ ще могат да ви назначават, когато имате нужда от това".

Така личните лекари гарантирано ще получат повече пари заради възможностите за по-голямо изписване на направления на болните, а тези средства са регламентирани от закона. И това е първото следствие от различния начин, по който държавата контролира харченето на нашите пари от касата и от министерството.

Д-р Москов подчерта и новият момент в болничното лечение, който влиза в системата на българското здравеопазване за пръв път: "Касата сключва с болниците три абсолютно нови клинични пътеки за продължително лечение - след тежки неврологични състояния, след тежки хирургични и ортопедични операции. Досега пациентите, след като изтечеше минималният престой или започваха да тежат, защото никой не плащаше на болниците за пациенти, извън острия период на операцията, или биваха посъветвани да си отидат вкъщи и там както семействата им можеха да се грижат за тях. Сега в разчетите на този много "лош" Надзор на касата и на тази държава, която ограничава достъпа и не знам още какви глупости слушах в парламента миналата седмица, са планирани над 500 000 леглодни за продължително лечение, остойностени, така че всеки един от директорите на бургаските болници каза: "да, това е добре".

Министърът обясни и, че повечето средства ще доведат и на места вече са довели до достъп на особено тежко болните до модерно лъчелечение и радиохирургия.