Докъде са пътували депутатите и колко километра са навъртели?
213 000 лева на месец - толкова пести бюджетът от това, че парламентът не работи в момента. Така за два месеца без парламент държавата е спестила 426 666 лева, изчислява NOVA.

База за тези сметки са изхарчените от депутатите пари за командировки и посрещането на гости от чужбина през последните две години. В тази сметка не влизат редовните разходи за заплати на депутатите, поддръжка на сградите и т.н. Като цяло сумарният бюджет на парламента е 53 млн. лева годишно, или средно 4,416 млн. лв. на месец.

43-тото Народно събрание вече е в историята. С какво ще го запомним?

Справка показва, че за две години работа 43-тият парламент е изхарчил над 5,120 млн. лева за командировки в чужбина, пътувания в страната и представителни разходи.

Докъде са пътували депутатите и колко километра са навъртели?

Има екзотични маршрути, по които само избрани депутати са пътували. Сред тях са Замбия и Мадагаскар. До Замбия е летял Красимир Каракачанов за среща на парламентарните секретари, а до остров Мадагаскар - трима депутати по линия на франкофонството. Но като цяло народните избраници са пътували два пъти повече в страната, отколкото навън.

Последните думи на депутатите от 43-ото НС

Малко над 1 млн. лева са похарчени за задгранични командировки срещу 2,8 млн. лева за пътувания до избирателните райони. Пари се харчат и за домакинства на срещи. Над 1 млн. лв. за две години са дадени за посрещане на гости и организиране на мероприятия.

И все пак направените от депутатите разходи са една десета, от това което държавата се готви да похарчи за изборите на 26 март - 50 млн. лева според първоначалните очаквания.

В парламентарната хазна обаче има и приходи - около 200 000 лева от събрани глоби за неоправдани депутатски отсъствия.
nova.bg