42-ри ден на протести срещу кабинета Орешарски
42-ри ден на протести срещу кабинета Орешарски / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
42-ри ден на протести срещу кабинета "Орешарски"
65657
42-ри ден на протести срещу кабинета "Орешарски"
  • 42-ри ден на протести срещу кабинета "Орешарски"

За поредна вечер хората в София и страната излязоха на улицата, за да изразят с протест своето недоволство от правителството и политиката на кабинета "Орешарски".

За първи път на 42-ия протест срещу кабинета „Орешарски" протестиращите успяха да разговарят с народен представител. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова попадна в блокадата, която протестиращите образуваха около сградата на парламента на пл. „Независимост" и получи освирквания и обиди от тях. Въпреки очакванията за провокации днес, протестът премина изключително спокойно и по традиционния вече начин - с тъпани и танци около тях. Шествието стигна до Народното събрание, от където по-късно хората се разотидоха.

За разлика от първите протести, тази вечер нямаше толкова плакати, повечето протестиращи избраха да носят българския флаг, свирки, вувузели, така че да изказват недоволството си. Сред лозунгите на протеста бяха: "Долу ръцете от държавните пари, господа управници" и "Не искаме да храним мафията". Сред протестиращите имаше млади хора, които вървяха един до друг с дълъг синджир в ръцете, с което да изобразят крепостничество, в което живеят заради олигархията. Един от тях ги призовава да се "самоарестуват", а те подвикват: "Окови се, бе!".

Към 3500 души са се събрали в района на парламента към 20.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Според протестиращите са били много повече. Няма данни за инциденти или нарушения на реда. Полицията охранява протестните действия, уточняват от МВР.

В началото на протеста полицията образува кордон около изходите на парламента и влезе в словесни сблъсъци с протестиращите.

Въпреки полицията, депутатът от левицата Мая Манолова реши да си тръгне пеша от работа и бе освиркана от протестиращи в близост до президентството. Един от тях дори й предложи два лева, за да си тръгне. Полицията охраняваше Манолова през цялото време и първоначално я съпроводи до таксиметров автомобил, но шофьорът отказа да я качи. Затова се наложи тя да изчака служебен автомобил. А иначе - протестите преминаха нормално и спокойно.

42ри ден на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo

Хронология и маршрут на протеста:

След 18:00 ч. протестиращи започнаха да се стичат към площад "Независимост".

Сградата на Министерски съвет бе оградена от метални заграждения. Полицията ограничи достъпа до сградата на парламента (бившия Партиен дом) откъм бул. "Дондуков" и частично откъм бул. "Цар Освободител". Разбрали, че в сградата заседават парламентарни комисии, протестиращите на бул. "Дондуков" свиреха със свирки, развяваха национални знамена, скандираха "Червени боклуци" и се опитваха да попречат на депутатите да излязат от сградата на Народното събрание. Всеки път, когато депутатска кола излезеше от паркинга на сградата, тя бе бурно освиркана.

За първи път депутат излезе при протестиращите и това беше Мая Манолова, която си тръгна от работа малко преди 18:30 ч. пеша. Някои от събралите се я обиждаха, един човек й предложи 2 лв., за да си тръгне от парламента. Помолиха я да говори с премиера Пламен Орешарски, за да напише колективната оставка. След като Мая Манолова опита да си тръгне, шествието тръгна след нея и стигна до площад "Света Неделя", където депутатката успя да се качи в такси. След като протестиращите започнаха да удрят таксито, народната представителка се отказа и тръгна пеша към Съдебната палата. Малко по-късно дойде кола на НСО, в която влезе Манолова и тръгна по бул. „Витошка".

Малко преди 20:00 ч. хората, които се събраха пред Министерски съвет, потеглиха на традиционното шествие в посока към Народното събрание. Полицейските блокади, поставени по-рано пред Бившия партиен дом, бяха махнати.

Този път протестиращите избраха да се движат хванати за верига, с което да изобразят крепостничество, в което живеят заради олигархията.

На кръстовището на бул. Цар Освободите и ул. „Раковска" част от протестното шествие се разцепи на два лъча и по-голямата част от него тръгна към сградата на парламента, а другата част продължи да се движи по ул. „Раковска".

Протестиращите, които тръгнаха по "Раковска" завиха по "Гурко" и викаха "Оставка" под прозорците на МВР. След това по "Шишман" също се отправиха към парламента.

Около 21:00 ч. всички протестиращи се събраха пред сградата на Народното събрание с викове "Оставка" и "Червени боклуци". Към протестиращите се присъедини и група от младежи с тъпани, които образуваха кръг и започнаха да свирят. Голяма част от протестиращите се наредиха около тях и се забавляваха.

С настъпването на нощта още един познат символ от предишните дни на протестите са появи пред Народното събрание. Протестиращите запалиха свещ в памет на държавността, която е загинала у нас. Постепенно хората се разотидоха, остана само палатковият лагер.

42ри ден на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo

Контрапротестът:

Междувременно около 50 души се събраха пред НДК за поредна вечер в подкрепа на правителството на премиера Пламен Орешарски.

Мишо Шамара, който е традиционен оратор на контрапротеста, заяви, че обича присъстващите и ги призова, въпреки възрастта им, да се присъединят към протестите пред централата на ГЕРБ, които започват след контрапротеста пред НДК.

„Да живее Орешарски" и „Победата е наша" са някои от възгласите, с които завършват ораторите на контрапротеста.

В неделя се планира общонационален митинг-шествие, обявиха още симпатизиращите на премиера Пламен Орешарски.

42ри ден на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo

Протестите в останалите градове от страната:

Близо 50 пловдивчани изпратиха ритуално БСП към Бузлуджа с пожелание да не се връща повече. Пред сградата на партията столетница на ул. "Кръстьо Пастухов" те поставиха кръст, кашон с червени найлонови торбички, пълни с боклук, както и десетки картонени чинии. Последните се явиха алюзия на летящи чинии, които протестиращите предложиха като алтернативен превоз на управляващите до Бузлуджа. Недоволните рецитираха специално създадени за повода стихове. Креативността им продължи с появата на две жени, с шапки на магьосници, които направиха символични заклинания за отпращане на червената партия в миналото.

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена годишнината от смъртта на руския бард Владимир Висоцки. С този акт показваме, че не сме против Русия, а срещу комунизма, който все още не си е отишъл от нашата страна, обясниха протестиращите. Те пяха известни строфи от песните на Висоцки, а 30-минутният протест завърши с дружно "Сбогом", насочено към столетницата.

На мястото на събирането този път освен обичайния брой полицаи имаше и бус на жандармерията. До сблъсъци и нападки не се стигна въпреки недоволството на някои от хората срещу действията на органите на реда преди два дни в столицата.

В началото на протеста срещу кабинета „Орешарски" в Бургас се събраха едва 10 души. Те разговаряха по между си. След 19.00 часа се събраха около 20-тина души. Тогава започнаха и плахи в началото възгласи „Оставка!", придружени от звънци, камбанки, вувузели. Исканията са за оставка на правителството и нов Изборен кодекс.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.

42ри ден на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo