40 дни от смъртта на патриарх Максим
40 дни от смъртта на патриарх Максим / Sofia Photo Agency, архив

На гроба на патриарх Максим в храма "Успение Богородично" в Троянския манастир днес в негова памет беше отслужена панихида. На нея присъстваха почти всички митрополити от Светия синод на Българската православна църква без Пловдивския митрополит Николай, Врачанския митрополит Калиник, Сливенския Иоаникий и без Западноевропейския митрополит Симеон.

За да почетат паметта на Негово светейшество, бяха дошли представители на Руската и на Румънската православна църква, покаялият се Крупнишки епископ Инокентий, както и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. На траурните служби присъства кметът на община Троян Донка Михайлова, както и миряни, пише БТА.

На 15 декември 2012 г. се изпълват 40 дни от мирната и блажена кончина на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Максим (1914-2012).

Със свещено и искрено преклонение отдаваме достойна почит на нашия блаженопочивш Предстоятел, чийто живот бе изпълнен с ревностно и жертвоготовно служение на Бога, на родната Българска православна църква - Българска патриаршия, на благочестивия български народ и на патриотичния дълг към отечеството, заявяват от Синода.

"Земен - иночески и първосветителски живот, благодатно просветен от мъдростта, вярата, надеждата и любовта, преминал към небесен, в който вкупом с ангелите, светиите, праведниците и всички Божии угодници, просияли в святост, вярваме, че блаженопочиналият български патриарх Максим продължава да се моли за единството на Българската православна църква, светото православие и всички нас - чеда на Майка България. Стожер на истината! Ангел на мъдростта! Апостол на радостта! Свят вестител на благостта! Вечна и блажена да бъде светлата ти памет, Светейший владико", се казва още във възпоминанието на Светия Синод.

Българският патриарх Максим почина на 6 ноември. Духовният глава на Българската православна църква беше погребан на 9 ноември в Троянския манастир.

Негово високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква. В края на февруари 2013 година ще бъде избран нов патриарх.