Ежедневно през лятото в България се произвеждат 3,4 милиона бутилки бира от половин литър. През четирите най-топли месеца на годината се генерират и 45 на сто от годишните продажби и постъпления от пиво, а средно на ден се продават по 3,6 милиона халби.
Това посочват от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в навечерието на професионалния си празник - Илинден.
Древните гърци са варили бира още през бронзовата епоха
По данни на Съюза на пивоварите през 2023 г. производството на бира у нас бележи ръст от 4 на сто спрямо 2022 г.
Същата тенденция е валидна и за първите шест месеца на тази година в сравнение с предходната. За последните 18 месеца българските пивовари са добавили в асортимента си 15 нови бири, включително и производството на 4 световни премиални марки. Като най-важно продуктово нововъведение в сектора продължава да се развива сегментът на безалкохолните и нискоалкохолни видове бира и миксове.
Все по-богатото портфолио от безалкохолно пиво е свързано и с политиките на бранша за намаляване на злоупотребата с алкохол.
"По-голямата консумация на безалкохолни бири е глобален тренд, който е все по-силен и дори се очертава като водещ в някои страни. Тази нова вълна се дължи най-вече на предпочитанията на младите и на активните хора, за които балансираният и здравословен начин на живот е приоритет", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на съюза.
Преди старта на летния сезон: Колко ще плащаме за цаца, бира и шопска салата
Тя допълни, че през миналата година в България консумацията на безалкохолно пиво е надминала 6,5 млн. литра. Според специално проучване на Международния репутационен институт 70 на сто от българите пият безалкохолна бира. От тях 60 на сто са редовни почитатели на пивото, които консумират пенливата напитка поне веднъж седмично.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Това посочват от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в навечерието на професионалния си празник - Илинден.
Древните гърци са варили бира още през бронзовата епоха
По данни на Съюза на пивоварите през 2023 г. производството на бира у нас бележи ръст от 4 на сто спрямо 2022 г.
Същата тенденция е валидна и за първите шест месеца на тази година в сравнение с предходната. За последните 18 месеца българските пивовари са добавили в асортимента си 15 нови бири, включително и производството на 4 световни премиални марки. Като най-важно продуктово нововъведение в сектора продължава да се развива сегментът на безалкохолните и нискоалкохолни видове бира и миксове.
Все по-богатото портфолио от безалкохолно пиво е свързано и с политиките на бранша за намаляване на злоупотребата с алкохол.
"По-голямата консумация на безалкохолни бири е глобален тренд, който е все по-силен и дори се очертава като водещ в някои страни. Тази нова вълна се дължи най-вече на предпочитанията на младите и на активните хора, за които балансираният и здравословен начин на живот е приоритет", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на съюза.
Преди старта на летния сезон: Колко ще плащаме за цаца, бира и шопска салата
Тя допълни, че през миналата година в България консумацията на безалкохолно пиво е надминала 6,5 млн. литра. Според специално проучване на Международния репутационен институт 70 на сто от българите пият безалкохолна бира. От тях 60 на сто са редовни почитатели на пивото, които консумират пенливата напитка поне веднъж седмично.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня