30% повече българчета ще продължат средното си образование в чужбина
30% повече българчета ще продължат средното си образование в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От миналата година досега с 30 процента са се увеличили българските ученици, избрали да продължат средното си образование в чужбина. Това съобщи в Националния пресклуб на БТА Наташа Христова от консултантска къща за образование в чужбина. По думите й през 2010 г. сред нашите ученици в чужбина са преобладавали момчетата, а сега броят на момичетата и на момчетата е почти еднакъв.

Друга интересна тенденция от тази година е, че намалява възрастта на българските ученици, които заминават да учат в чужди средни училища, отбеляза Христова. Тя уточни, че през 2010 г. голяма част от българските младежи в чужбина са заминавали на 14- и на 16-годишна възраст, а през 2011 г. 30% от заминаващите наши ученици са на 12 години.

От българските младежи, избрали да учат средно образование в чужбина, 60% са от София, а 40% - от страната, съобщи Наташа Христова.

Над 50 средни училища от Швейцария, Великобритания, САЩ, Канада, Испания, Италия ще участват на 22 октомври в изложението "Отворени врати за средно образование в чужбина". На изложението ще бъдат обявени възможностите за получаване на 35 стипендии за обучение в средни училища в чужбина. Според статистиката 40 на сто от българските младежи заминават да учат в чужди средни училища със стипендии.