2209 бебета са оставени от родителите си през 2010 г.
2209 бебета са оставени от родителите си през 2010 г. / Sofia Photo Agency, архив
2209 бебета са оставени от родителите си през 2010 г.
47419
2209 бебета са оставени от родителите си през 2010 г.
  • 2209 бебета са оставени от родителите си през 2010 г.

В новия Закон за детето не става ясна каква е отговорността на институциите за изпълнението на поетите ангажименти към децата и техните семейства. Това заявиха от неправителствената организация „Националната мрежа за децата".

Според специалистите България е поставена на челно място сред страните в Централна и Източна Европа по бебета, изоставени в домове. За изминалата година техният брой е 2209. От организацията отправиха своите препоръки към правителството във връзка с ефективността на новия закон.

Освен, че трябва по-ясно да се дефинира отговорността, която носят институциите, в новия закон не трябва да преобладават толкова санкциите, а е нужна подкрепа за семействата, обясни изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов: „Не може да има санкции за журналистите, за лекарите, за социалните работници, за родителите, а да няма санкции за хората, които правят политиката. В крайна сметка това е едно неравнопоставено положение. Не може да накажеш родител за това, че живее в невъзможност да отглежда детето си в крайна бедност и мизерия, а в същото време да се толерира това, че се слага един таван на 180 000 лева за Фонда за лечението на деца. Или пък да изкараш 150 деца на улицата, без да им се осигури жилище и адекватна подкрепа и това да бъде решение, толерирано от страна на кмет или на когото и да било от управляващите".

Според Богданов в новия закон е насочен специален фокус единствено към децата с увреждания. Той обясни, че е необходимо да бъдат добавени специализирани мерки за подкрепа и на други уязвими групи деца като живеещите в бедност и тези в конфликт със закона.

„За нас е важно всеки да понесе отговорността и действията или бездействията, които ще породи неговата конкретна работа", категоричен бе Георги Богданов.

Новият Закон за детето се очаква да влезе в сила през 2013 г., като до края на ноември тази година се предвижда да приключат всякакви обсъждания по съдържанието му. От организацията изразиха надежда след като законът бъде приет, утвърдените приемни родители от 935 да станат 1500.