/ iStock/Getty Images
Общо 21 области в страната ще се включат инициативата "Нощ на музеите". По традиция в последните години само в София участват над 50 музея и галерии, които посрещат хиляди посетители със свободен вход, припомнят от Министерството на културата.

Тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви има в националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" при МК.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора с акцент - младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

Над 40 музеи и галерии ще се включат с изложби, концерти, ателиета и разнообразни арт прояви на 3 юли. Събитието ще се състои за 17-и път в рамките на Европейската нощ на музеите - инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата.

Само за няколко години тя се разпространява успешно в цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.