200 т. отпадъци извозени от пречиствателната станция край Казанлък
200 т. отпадъци извозени от пречиствателната станция край Казанлък / netinfo

200 тона генерирани утайки са извозени от изсушителните полета на градската пречиствателна станция гр. Казанлък до края на юли. Отпадъците са унищожени на общинското депо за смет. Това констатираха експерти на РИОСВ – в Стара Загора след направена проверка на пречиствателното съоръжение. Целта на проверката бе да се констатира доколко “В и К“ ЕООД Стара Загора изпълнява даденото преди два месеца предписание за извозване на отпадъчните продукти от пречиствателната станция край казанлъшкото село Овощник.

Проверките на експертите от Регионалната инспекция бяха предизвикани от протесите на жителите на Овощник, породени от неизвозването на близо три години на генерираните утайки от пречиствателната станция. Селяните поставиха и едномесечен срок на съответните институции да вземат нужните мерки и предотвратят екологична катастрофа.

В писмо до РИОСВ те изразиха готовност и за гражданско неподчинение, ако ситуацията около пречиствателната станция не се промени. В резултат на ултиматума на жителите на Овощник РИОСВ в Стара Загора извърши проверка и разпореди на водоснабдителното предприятие в областния град, собственик на пречиствателната станация да извозва регулярно генерираните утайки. От своя страна от РИОС се ангажираха с ежемесечен мониторинг.