20 са запалените коли в София през последния месец и половина
20 са запалените коли в София през последния месец и половина / БГНЕС, архив
20 са запалените коли в София през последния месец и половина
47671
20 са запалените коли в София през последния месец и половина
  • 20 са запалените коли в София през последния месец и половина

Над 20 умишлени палежа на автомобили са станали в София в рамките на месец и половина. Пиромани, война между застрахователи и провокации от собственици на частни паркинги са версиите, по които полицията работи, обясни инспектор Станислав Станков от СДВР. Основната част от палежите са на територията на ж.к. „Младост" 2, 3, както и в „Студентски град", и „Хаджи Димитър". Към момента не е установена връзка между отделните случаи. По думите на инспектор Станков случващото се през изминалия месец е прецедент.

За 3 дни около 15 автомобила горяха на територията на столицата. При последния случай от изминалата нощ два автомобила бяха запалени в кв. „Хаджи Димитър". До момента обаче разследващите са намерили връзка единствено между палежите в „Младост". Основната версия, по която работи полицията, е, че престъпленията са дело на пиромани, обясни инспектор Станислав Станков от СДВР: „Предполагаме, че е човек от контингента на т.нар. пиромани. Човек, който изпитва удоволствие от това да запалва определени обекти, след което да се наслаждава на своите действия, които е постигнал - дали ще е автомобил или друг обект. Все още сме на етап събиране на информация. Впоследствие ще се установи дали е един човек или са няколко души".

Специализирана работна група е сформирана към Столичната дирекция на полицията за разкриването на този вид престъпления. Работи се предимно върху случаите на палежи в ж.к. „Младост", тъй като там почеркът на извършителите е един и същ. До момента по случая няма свидетели или заподозрени, обясниха от СДВР.