17 години затвор за Черната вдовица
17 години затвор за Черната вдовица / снимка: Sofia Photo Agency

Софийски градски съд осъди на 17 години лишаване от свобода 69-годишната Пенка Ценова – Черната вдовица от Мездра, която е обвинена в убийството на Ангел Бакалски на 3 март 2005 година. Ценова ще трябва да заплати и 130 хиляди лева обезщетение на двете деца на Бакалски, които са частни обвинители по делото.

По време на заседанието и дори след като разбра своята присъда Цeнoва продължи да твърди, че е невинна. Тя заяви, че е била в приятелски отношения с Бакалски и че никога не го е използвала, за да присвои имуществото му: Не се чувствам виновна, изкупителна жертва съм на този, който е извършил убийството. Ще се докаже, че не съм убийца. Не мога да ви кажа кой има сметка. Това е човек, който иска да вземе от мен пари, а аз нямам пари. Това е толкова нелепо.

Синът на убития Бакалски Красимир Маринов каза, че след смъртта на баща му от апартамента са изчезнали всички ценни предмети и бижута.

Пред съда бе доказано, че в деня на смъртта на Бакалски Цeнoва е била в неговото жилище.

Според полицията жената е работила по схема - да се запознава с възрастни хора от цялата страна с цел да им взима имотите. Според обвинителния акт 66-годишната жена е извършила убийството по особено жесток начин на 3 март 2005 година в столичния квартал „Люлин 6”. Черната вдовица е нанесла на жертвата 15 прободни рани, след което е поляла тялото с киселина. По делото има документи, според които в продължение на години Ценова е пускала обяви във вестниците за запознанства. Тя е осъществявала контакти с мъже от Габрово, София и Ловеч.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.