14 души свидетелстват по дело срещу бивш депутат
14 души свидетелстват по дело срещу бивш депутат / netinfo
„Манипулативно и избирателно прокуратурата е използвала фактите от разследването срещу мен”, заяви пред състав на Разградски окръжен съд бившият депутат от СДС Никола Николов. Той застава за втори път пред магистратите, при първия процес бе оправдан по обвинение за безстопанственост и длъжностно присвояване за периода, в който е бил управител на стъкларската фирма "Диамант".

Един час продължиха обясненията пред съда на бившия депутат Никола Николов. Още в началото на процеса той уточни, че ще ползва записките си от периода, когато парламентарна комисия го разследва за снемане на имунитета в 39-тото Народно събрание. Запази си правото да обяснява и конкретно по всяко от общо четирите обвинения в безстопанственост и длъжностно присвояване на над 10 милиона неденоминирани лева.

Обвиненията са свързани основно с 11 сделки с извозени от завода и неплатени според прокуратурата тонове карборундови и стъклени трошки, хроммагнезитови тухли и отпадъчни огнеупори. Николов обясни, че чрез тези продажби са набавени допълнителни финансови ресурси за стъкларската фирма "Диамант" и по думите му, тъй като това са краткотрайни материални активи, не е имало необходимост да се правят търгове за сделките.

Преди година той бе оправдан по всички обвинения, касаещи периода 1992-1995 година. По делото, насрочено за три дни, са призовани като свидетели 14 души, един е починал между двата процеса.