10 заплати обезщетение за новите полицаи, отпуските стават 20 дни
10 заплати обезщетение за новите полицаи, отпуските стават 20 дни / снимка: БГНЕС, архив

В крайна сметка премиерът Бойко Борисов обяви, че се орязват привилегиите на полицаи и пожарникари. Допълнителните 2 % за прослужено време стават част от заплатата и няма да се добавят за всяка година стаж, отпуските се намаляват на 20 дни годишно, а новоназначените ще получават само до 10 заплати при пенсиониране.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредна среща с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

10-те работни заплaти обезщетение при пенсиониране влизат в сила от деня, в който се приеме бюджетът и се отнасят за новопостъпилите служители, всички започнали до тази дата работа в МВР и отбраната, остават на 20.

„Когато са подписвали договора с държавата или са назначавани на работа, те са назначени при дадените условия. Затова ще направим друго. Освен това, всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона", заяви Борисов.

Той допълни, че ще се разграничат служителите в МВР, пожарната и армията на първа и трета категория:

„Искаме тези, които стоят навън в студа, в жегата, на границата, на улицата, влизат в пожарите - те да са първа категория и да се ползват с привилегии. Обществото, мисля, че това ще го толерира. Всеки, който има работа като на всички останали държавни служители, да се подчинява на същата логика като тях. Те ме познават добре и знаят, че това им е последният шанс да говорят на разбран език с мен", добави премиерът.

Порционът се запазва, а отпуските стават от 30 на 20 работни дни.

„Има служители с по 400 и нагоре отпуски в МВР и не ги ползват, за да им ги платим накрая. А за това, което работят, им плащаме за допълнителен труд. И на тях им е много по-изгодно да работят допълнително, а после да си вземат и отпуските. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, като към днешна дата заварените отпуски ще си ги вземат, няма да се губят", каза още Борисов.

Прослуженото време се премахва и става част от заплатата.

Премиерът обясни, че служителите в системата може и да са постъпвали заради 20-те заплати и затова призова новопостъпващите да идват за каузата, да бранят обществото и с любов към професията.