Жискар д'Естен предлага Гърция да бъде уволнена от еврозоната
Жискар д'Естен предлага Гърция да бъде уволнена от еврозоната / Thinkstock/Getty Images

Бившият френски президент десноцентрист Валери Жискар д'Естен, съдействал за присъединяването на Атина към Европейския съюз през 1980 година, предложи Гърция "да бъде уволнена от еврозоната", след вчерашния отрицателен вот срещу предложените от ЕС реформи, предаде Франс прес.

"Трябва да бъде уволнена Гърция от еврозоната", тъй като гръцките гласоподаватели "се отказаха от икономическия съюз и следователно индиректно от валутния съюз" при избирането на ръководителя на радикалната левица Алексис Ципрас. "Те потвърдиха този избор на референдума" в неделя, изтъква Жискар д'Естен в интервю, поместено в електронното издание на френския седмичник "Експрес".

Жискар д'Естен, който вече беше препоръчал "приятелско излизане" ("friendly exit") на Гърция от еврозоната, посочва възможността да се използват два члена - 108 и 109 - от договора от Маастрихт, предназначени обикновено за страните, "които искат да влязат в Европейския съюз, но не искат да участват във валутната система".

"Възможно е те да бъдат използвани също за тяхното изваждане", твърди бившият френски президент (1974-1981).

Той отбелязва, че изобщо не съжалява за влизането на Гърция в ЕС на 1 януари 1981 година, "в момент, когато тя е била управлявана от Константинос Караманлис - човек с голям капацитет и много точен".

Според него обаче присъединяването й към еврозоната през 2001 година е било грешка, тъй като по онова време ръководителите на страната "не искаха нито предлагаха да се следва политиката на еврозоната - бюджетен дефицит до 3 на сто и държавен дълг до 60 процента".

Позицията на Жискар д'Естен се доближава до тази на бившия френски премиер от десницата Ален Жупе, кандидат на първичните избори на своята партия през 2016 година.

Според Ален Жупе ЕС би трябвало да помогне на Гърция да "излезе без драма" от еврозоната, ако наистина такава е волята на гръцките гласоподаватели. Той обаче изрази пожеланието тя да може да остане, "но не на каквато и да било цена".

Източник: БТА