Жените шефове в България са малко
Жените шефове в България са малко / Thinkstock/Getty Images

Жените все още трудно се издигат до високите мениджърски позиции.

Това обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на дискусия за равнопоставеност на жените и мъжете в бизнеса.

Според последните изследвания на бизнес средата у нас около 30 на 100 са жените собственици на фирми, или около 40 00 души, посочи експертът от Министерство на икономиката Тихомира Палова. Повечето от дамите, които въртят собствен бизнес, са в областта на търговията и услугите, посочи още Палова.

Наистина ли жените превъзхождат мъжете?

Все още пред жените, които искат да се занимават с бизнес у нас има високи бариери, а балансът между половете липсва. Около това мнение се обединиха от Българската стопанска камара и Асоциацията на жените предприемачи. Председателят на  Асоциацията на жените предприемачи Славянка Стойкова  обясни, че за жените е по-трудно да се издигат до високите мениджърски позиции. „Тези, които разпределят парите в нашето общество, в изключително голям процент са жени. Говорим за 94% от покупките на мебели, например, се вземат от жени, 91% са в пътуванията. Туристическият бранш би спечелил много, ако се ориентира в посока да третира добре жените. Това се надявам в един момент да се случи", обясни специалистът.

Сред идеите за равнопоставеност между половете е и прилагане на квотен принцип при наемане на работа, посочи председателят на Съюза на транспортните работници Екатерина Йорданова.