Земеделци зареждаха демонстративно на бензиностанции. БПГА: Нямаше проблеми
Земеделци зареждаха демонстративно на бензиностанции. БПГА: Нямаше проблеми / снимка: Dariknews.bg

Земеделци зареждаха демонстративно гориво в бензиностанциите в страната. Акцията беше протест срещу наредба, която ги задължава да монтират касови апарати и нивомери на ведомствените и стопанските бензиностанции. Мярката според държавните институции има за цел да ограничи контрабандата на гориво.

По повод протестната акция на земеделски браншови организации в страната, Българската петролна и газова асоциация съобщава, че зареждането на земеделска техника е преминало успешно и без особени проблеми за обектите на компаниите-членове на асоциацията, с изключение на няколко демонстративни струпвания на техника и преднамерено блокиране на входовете и изходите на обектите.

Търговските обекти за продажба на горива в страната разполагат с достатъчно технически възможности за зареждане на всички превозни средства и машини, имащи право да ползват републиканската пътна мрежа, и са напълно в състояние да осигуряват необходимите им количества горива, допълват от БПГА.

От асоциацията изразяват още веднъж категоричната си подкрепа за действащия Закон за ДДС и подзаконовите му актове, целящи затягане на контрола над доставките, движението и търговията с течни горива у нас и защита на равнопоставеността на всички участници на пазара.

Разбирайки притесненията на земеделските производители, асоциацията е готова на конструктивен диалог с тях за разработване на алтернативни удобни механизми за снабдяването им с горива и смазочни материали.

Около 70 зърнопроизводители с машините си протестираха край Хасково.

В Русе бяха земеделците зареждаха демонстранитвно на бензиностанции на изходите на града за Румъния, София и Варна. Осем трактора от Сливополска общинасе стрипаха на бензиностанция на изхода за Варна в Русе. Те зареждаха по 800 литра дизелово гориво, като част от техниката не може да се зарежда от бензиноколонка, а се налага да се налива с туба. Създалата се суматоха изнерви водачите на автомобили.

„Последното изменение на наредбата представлява безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители", заяви пред  Дарик Иван Караиванов, председател на Контролния съвет на фермерския съюз Дунавско зърно. По думите му финансовото министерство задължава всеки земеделски производител, който ползва 2000 л. гориво годишно, да си прави бензиностанция, което е икономически невъзможно.

В Плевен зърнопроизводителите също изразиха недоволството си.Председателят на Асоциацията на земеделските производители в Плевен Георги Милев, че
мотивът на финансовото министерство, че така ще се спре контрабандата на гориво, е абсолютно несъстоятелен. По думите му земеделците са предложили много и различни мерки. Бяхме излъгани от финансовото министерство, че преди да постигнем някакъв консенсус, наредбата няма да влиза в сила. Оказа се, обаче, че вероломно бяхме изненадани по време на жътва с това решение, за да не можем да реагираме", каза Милев. Той допълни, че след 1 септември блокирането на бензиностанции от земеделска техника ще стане ежедневно явление в почти всички бензиностанции в страната поради реколтирането на 10 млн. декара със слънчоглед и царевица.

Пет срещи са проведени до сега в Министерството на финансите, но откакто е взето решението за въвеждане на Наредба 18-Н, от ведомството отказват да комуникират, твърди Георги Милев. "Надяваме се да вземат най-правилното решение, защото това, което те искат е невъзможно да се направи на практика", каза той и припомни, че фискалните устройства струват от 7000 до 15 000 лева.

Земеделци в Добричко се включиха в националния протест срещу въвеждането на нивомерни и фискални устройства за селскостопанските машини. Те направиха демонстративно зареждане на бензиностанция в Генерал Тошево на международния път за границата с Румъния. Излязоха над 30 машини - трактори и комбайни, които попречиха и на движението на ТИР-ове. Първоначално возилата се събраха на паркинга до жп гарата, след което се придвижиха до входа на града, където заредиха гориво.

Петър Топаленков от село Сърнино, който обработва 1800 декара земя смята, че и досегашната система на зареждане е достатъчно прозрачна и почтена спрямо държавата, а за земеделците е по-удобна. Понякога, при лошо време, при жътва, всеки час е важен, а ходенето до бензиностанции ще съсипе работата ни, коментира стопанинът. Новите мерки са измислени от хора, които нищо не разбират, твърди той.

Предстои провеждане на национален форум на земеделци, на който да се уточни как ще се преговаря занапред с държавата, каза още Стелиян Стоянов.

Браншовите организации настояват за отмяна на въведените непосилни за земеделския сектор изисквания с Наредба Н-18 от 2006 г., поради невъзможността за тяхното прилагане при специфичната земеделска дейност.

 

Ето и пълният текст на становището на Българската петролна и газова асоциация:

По повод днешната протестна акция на земеделски браншови организации в страната, БПГА съобщава, че зареждането на земеделска техника премина успешно и без особени проблеми за обектите на компаниите-членове на асоциацията, с изключение на няколко демонстративни струпвания на техника и преднамерено блокиране на входовете и изходите на обектите.

Търговските обекти за продажба на горива в страната разполагат с достатъчно технически възможности за зареждане на всички превозни средства и машини, имащи право да ползват републиканската пътна мрежа, и са напълно в състояние да осигуряват необходимите им количества горива. Твърденията за затрудненията, които би предизвикало зареждането на техника с обемни резервоари, не отговарят на истината, предвид факта, че високодебитните бензиноколонки имат скорост на зареждане 130 л/минута. Не представлява проблем също и зареждането на извънгабаритна техника с голяма височина, което, при наличие на съответно предварително договаряне, е напълно технически осъществимо, без да причинява дискомфорт на другите клиенти.

Въпреки това, разбирайки притесненията на земеделските производители, асоциацията е готова на конструктивен диалог с тях за разработване на алтернативни удобни механизми за снабдяването им с горива и смазочни материали - безоператорни обекти на подходящи места, оформяне на подходяща инфраструктура към съществуващи обекти и др. В допълнение, в страната има достатъчно развита система от легални търговски бази за снабдяване на горива на едро със съответната логистична мрежа, които позволяват доставка до всяка точка от страната на необходимите количества горива в рамките на няколко часа, дори и в разгара на селскостопанския сезон.

Българската петролна и газова асоциация изразява още веднъж категоричната си подкрепа за действащия Закон за ДДС и подзаконовите му актове, целящи затягане на контрола над доставките, движението и търговията с течни горива у нас и защита на равнопоставеността на всички участници на пазара.

Промените в Наредба Н-18, срещу които протестират земеделските производители, на практика изискват поставяне на измервателни устройства единствено на стационарни подземни или неподвижно прикрепени към земята резервоари за горива с вместимост над 1000 литра. Такива са резервоарите на т.нар. „ведомствени" бензиностанции. През тях, според анализа на МФ, минават безотчетно близо 3,5 милиона литра дизел на ден. Сравнено със средните месечни продажби на малка бензиностанция, това означава безотчетна търговия, равняваща се на над 5000 легални малки обекти. Недопустимо би било изключването от обхвата на закона на резервоарите до 10 тона, при положение, че дори част от търговските бензиностанции не притежават резервоари с такъв обем.

Припомняме, че през последните 5 години, всички бензиностанции и газостанции, търгуващи легално с горива, независимо от техния размер и обороти, бяха задължени и монтираха системи за измерване, контрол и отчитане на продажбите си в реално време. Нито веднъж през този период, никой не окачестви като излишно или прекомерно натоварването на цял бизнес-сектор (при това несубсидиран от държавата) с инвестиции в полза на фиска. В същото време, хиляди обекти, наричани „ведомствени", както и установки за зареждане от този тип, продължават да работят не само без системи за отчетност, но и без да отговарят на елементарните изисквания за пожарна безопасност и опазване на околната среда. Стотици са случаите, в които е документирано, че през тях не се зареждат само машини и техника за собствени нужди, а се осъществяват и нерегламентирани продажби, от които държавата ежедневно губи милиони от неплатени данъци. В този смисъл, действието на Наредба Н-18 е стъпка напред в противодействието срещу сивия сектор в бранша.