Зелето поскъпнало с 55% заради съсипаната реколта
Зелето поскъпнало с 55% заради съсипаната реколта / снимка: БГНЕС, архив

Дъждовете съсипали реколтата от зеле и това довело до поскъпването му с над 55% за година. Това се казва в анализ на цените на основните стоки през ноември на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава „Труд".

Според данните на комисията в края на ноември килограм зеле се продавал за около 0,60 лв. на едро. За сравнение през октомври цената по борсите и тържищата е с близо 17% по-ниска. Поскъпването се дължи на факта, че в много райони на страната високата влажност е довела до загниване на зелките и появата на различни вредители, които са направили зеленчука непродаваем. Така предлагането се е свило в месеца, в който зелето е най-търсено заради приготвянето на зимнина.

Освен зелето през ноември като цяло се отбелязва поскъпване на плодовете и зеленчуците. Оранжерийните домати струват с 43% повече спрямо година по-рано. Пра краставиците цените на едро са се увеличили с 16,8%, тези на червения пипер - 6,7 на сто.

Значително поевтинели са картофите - с 30% на годишна база. По-ниски са цените на едро на зеления пипер и морковите. Малко по-евтини са портокалите и мандарините. Те поевтиняват и спрямо октомври с около 20 на сто, което е традиционно за този период на годината. По-скъпи обаче са гроздето - с 31,6%, бананите и лимоните - с около 12%, и ябълките - с 6 на сто.

За разлика от плодовете и зеленчуците стойността на повечето основни храни се понижава през ноември в сравнение със същия месец на 2013 г. Най-голямо е поевтиняването на захарта - с 34%. Най-високи са цените на едро на този продукт в Пловдив, Шумен и Варна - между 1,60 и 1,80 лв./кг максимална стойност. Най-евтина е захарта по борсите в Добрич и Плевен - около 1,10 лв.

Олиото се търгува на едно на цени с 12 на сто по-ниски в сравнение с година по-рано. Брашното е поевтиняло с 3,5 на сто. С около 3% по-ниски са цените на едро на млечните продукти и месото. Леко поскъпване има само при свинското - с 2,8%. По-високи са и цените на ориза.