Здравната вноска няма да се увеличава
Здравната вноска няма да се увеличава / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Здравната вноска няма да се увеличава
26967
Здравната вноска няма да се увеличава
Здравната вноска няма да се увеличава
  • Здравната вноска няма да се увеличава
  • Здравната вноска няма да се увеличава

Тази година няма да има увеличаване на здравните вноски с 2 процента. Това съобщи пред Дарик председателят на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. На нарочна пресконференция новината бе потвърдена от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Министърът на финансите добави, че се предвижда държавните служители да заплащат част от осигуровките си. Сега това прави държавата. Очаква се предложението за здравната вноска да бъде гласувано на заседание на Министерския съвет следващата сряда. Според Дянков полицаите, които предупредиха, че ще протестират, ще бъдат компенсирани.

„Трябва да има равноправност пред закона. Така че един вид това не е само финансова мярка за намиране на нов източник на приход в случая, за да може, като се спрат течовете в здравната система, да имаме и допълнителни евентуални разходи там. Темата тук е равенство пред закона и това равенство в годините не е станало по една или друга причина. Смятаме, че в момента е добър начин това да стане", каза министър Дянков и допълни: „С министър Цветанов говорим в последните няколко дни и той беше и на някои от срещите ни с премиера по тази тема, да направим така, че специално в МВР да се намерят допълнителни начини на стимулиране на служителите там. Това ще бъде част от мерките, които ние ще представим след няколко дни. Така че специално по темата МВР се работи с допълнителни идеи за стимулиране. За всички останали смятам, че равноправието пред закона е равноправие пред закона".

Премиерът Бойко Борисов призна, че това не е популярен ход, но е неизбежен. Полицаите вече предупредиха, че започват протести, ако бъдат принудени сами да си плащат здравното осигуряване. „В условията на финансова криза ние сме гъвкави и много внимателно следим приходите и разходите в бюджета. Да, има непопулярни мерки, които въвеждаме, но по смисъла на закона всички са равни, така че ще се опитаме там, където може, след  това да компенсираме, след като държавата тръгне нагоре", допълни премиерът.

Здравната вноска няма да се увеличава
netinfo

Ето какво коментира пред Дарик Лъчезар Иванов:

Мисля, че ние сме екип. Един екип винаги е информиран от треньора си, ако мога да използвам спортната терминология, така че новината е след един задълбочен финансов анализ, след един задълбочен анализ на отношението на обществото към повишаването от април с 2 процента за здраве. Задълбочено беше направен анализ и не само на реакцията на обществото, а и от политическата програма на ГЕРБ, така че това може би ще бъде новината, изречена за първи път - 2-та процента за здраве няма да се случат - това е голямата новина, - тъй като в програмата на ПП ГЕРБ, която ние защитавахме предизборно, работехме усърдно, ние говорихме за включването на 2 процента от 2011-а и включването на здравно-осигурителните фондове именно като конкуренция, като възможност на хората да избират своята услуга от кого да бъде извършвана. Така че считам, че ние трябва да бъдем последователни към хората, които ни гласуваха доверие, и в този ред на мисли това е новината, че няма да има увеличение на здравните вноски с 2 процента.

Кажете обаче ще има ли промяна в начина на плащане от държавните чиновници, ще поемат ли те своя дял така,  както в частния бизнес това се случва?

Става въпрос за това, че в обществото всички еднакво се нуждаят медицински грижи и обслужване. В обществото има към днешна дата, ако мога така да се изразя хора, които, не казвам са привилегировани, но държавата поема техните вноски за здраве. Това са държавните служители, които грубо са 36 000 души, може да са малко повече, някъде се казва 40 000 души. Считам, че всички български граждани еднакво се нуждаят от здраве и трябва да плащат своите здравни вноски. Тоест всички да бъдем равнопоставени в здравната система. Ето това е много важно - равнопоставеност в здравната система. След като това трудно решение беше взето, мисля, че ще се подходи именно към събиране на средства, за да може парите, които не достигат в Здравната каса, да се получат. Всъщност понеже беше укорена държавата, че не плаща нужните 8 на сто. Тук ще отворя една скоба за това, че в предното правителство никога не са се плащали въпросните 8 процента, осемте процента за здраве, това от една страна, и от втора страна, че държавата също никога не е плащала за деца, пенсионери, студенти, войници, служителите на МВР, не са плащали пълния размер на вноската, тоест тя е била под 4 процента. Това само като уточнение, затварям скобата.

Тоест при предишното правителство държавата не е изпълнявала своя ангажимент, поет към здравно осигурените лица.

Не е вкарвала пълния обем, много точно се изказвам, пълния обем, който трябваше да вкарва за здраве.

Сега как ще бъде в бюджетната сфера?

За бюджетната сфера, както казах, това се обмисля и това се решаваше като проблем, всеки да понесе своята солидарна отговорност за здравето си към Здравно осигурителната каса.

Колкото плащам аз като човек, работещ в частния бизнес здравна осигуровка, толкова да плаща човек, който работи в държавно предприятие.

Точно така. Бих искал да кажа още: ние ще затегнем изключително режима за изтичането на средства в сферата на здравеопазването във всичките му области.