4 млн. лв. компенсации са изплатени до момента на небитовите потребители заради скока в цената на елекроенергията. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков, цитиран от „Фокус“.

Бизнесът излезе на протест срещу COVID мерките, шествие блокира центъра на София

Става въпрос за Програмата за компенсиране на небитовите клиенти, която правителството прие, с помощ от 110 лева на мегават/час. Той припомни, че миналата седмица енергийното министерство подписваше усилено договори с търговци и доставчици. "44 е броят на подписаните към момента договори. Остават още 3-4, докато бъдат обхванати 100% от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ", обясни министърът.

„Програмата е реално стартирала. Сериозната част от компенсациите ще започне от 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят компенсациите за двата месеца накуп. Отчитаме важността, която представлява тази помощ, но работим с внимание, тъй като става въпрос за голям обем публични средства. Всичко минава през проверки и контроли, които трябва да бъдат спазени стриктно. Всеки, който попада в групата, която е посочена в решението на МС, ще получи помощта“, увери Андрей Живков.

Над 250 хил. фирми ще получат отстъпка от цената на тока

По думите на министъра България е страната в ЕС, която е компенсирала бизнеса с най-много средства.
Фокус