Става дума за компании, заплащаи по цени на доставчик от последна инстанция (ДПИ)
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция (Методиката), които са в изпълнение на мерките, обявени от правителството и от енергийния регулатор, за ограничаване негативното влияние на цените на електроенергията на борсовия пазар върху небитовите потребители. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Промените в Методиката са насочени към малките и средни бизнес потребители, които са на свободния пазар на електроенергия, но не са сключили договор с търговец, а се снабдяват с електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция (ДПИ). Това е най-скъпият начин за снабдяване, който има дисциплиниращ ефект с цел да стимулира потребителите да сключат договор с търговец на електроенергия. Към момента в тази ситуация са около 256 хиляди небитови потребители, или 41% от всички потребители, купуващи електроенергия от свободния пазар.

Обявяват нови мерки в подкрепа на бизнеса за сметките за ток


С приетите промени в Методиката се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на небитовите потребители на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г. като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар, за да не заплащат електроенергия по цени на ДПИ, където тя е значително по-висока.

Съгласно Методиката средната продажна цена на електроенергията на ДПИ е обвързана с цената на електрическата енергия на пазарен сегмент „Ден напред“ на организирания борсов пазар на електрическа енергия, като включва и компонента за дейността „доставка на електрическа енергия от ДПИ“. С приетите изменения, за посочения 3-месечен период, тази компонента ще бъде в размер на 5 на сто, но не повече от 10 лв./MWh, което ще намали средната продажна цена за клиенти на ДПИ. По този начин за малките небитови клиенти се осигурява допълнителен преходен период, през който те ще могат да сключат договор с доставчик по свой избор.

ЕРП-тата също настояват за мерки срещу високите цени на тока

В съответствие с нормативните изисквания, преди приемането на промените в Методиката Комисията проведе на 8.10.2021 г. обществено обсъждане с участието на НЕК ЕАД и на трите електроснабдителни дружества. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност проектът за изменение на Методиката и докладът на работната група бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора и на Портала за обществени консултации. На всички заинтересовани страни, участвали в общественото обсъждане, беше дадена възможност в 14-дневен срок да внесат писмени становища.

Решението на регулатора за изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на ДПИ е изпратено за публикуване в „Държавен вестник“, с оглед нормативният акт да влезе в сила от 1.11.2021 г.