Законът за трудовата мобилност ще привлече „мозъци у нас
Законът за трудовата мобилност ще привлече „мозъци у нас / Дарик архив

Новоприетият Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност отговаря на интересите на работодателите, които не могат да намерят подходящи работници на трудовия пазар у нас и на работниците от страни извън ЕС, които биха искали да работят в България.

Обучават младежите за работа в ЕС

От Министерството на труда и социалната политика обаче признаха, че не са правени проучвания какво ще е отражението на новия нормативен акт върху пазара на труда в страната.

Трудова мобилност между България и Румъния

Според експерта от Министерство на труда Атанас Колчаков Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност ще мотивира нашите работници да бъдат по-активни в търсенето и предлагането на своята работна сила.

Стамен Кочков, председател на една от работодателските организации в сектора БАСКОМ, коментира: „Време е и ние да привлечем мозъци от външния свят, а не само да се оплакваме, че нашите изтичат нанякъде си.

Това е един вариант за запълване на този недостиг. Все пак основно разчитаме на образователната система за подготовка на съответните кадри, но и други източници са добре дошли".