Юруков: Да бъде прекратено строителството в района на Странджа
Юруков: Да бъде прекратено строителството в района на Странджа / netinfo

Строителството в района на Странджа трябва да бъде прекратено докато се изясни статута на тези територии. Това коментира в предаването „Портфейл” заместник-министърът на земеделието и горите Стефан Юруков. Независимо дали тези терени около Царево ще останат защитени или не, сега те са защитени и се строи незаконно. Категорично против съм да се строи в защитени територии и паркове, каза още Стефан Юруков и допълни:

Действително кметът на Царево е прав, аз с него съм разговарял многократно. Има възможност да се ревизират на места границите на парка, но не с оглед на строителство, а с оглед на целесъобразност и основателност за обявяването им за защитени територии, защото в действителност е много крехък балансът между защитата на природната среда там и защитата на интересите на местното население, което също има право да се възползва от този ресурс, с който разполага в тази отдалечена част на нашата страна.

Така че, прогнозата е една дълга сага на обжалвания пред Върховния административен съд, протакане във времето.

В дадения случай Министерството на екологията и опазване на околната среда има право да спре строителството.

Министерството го е направило.

Щом го е направило, тези, които строят трябва да спрат до изясняване на случая просто нямат право да строят. В крайна сметка в тази страна има закони и те важат за всички.