Вземат процент от оборота при пристъпване на антимонополния закон
Вземат процент от оборота при пристъпване на антимонополния закон / netinfo

Санкциите при нарушение на Закона за защита на конкуренцията ще бъдат процент от оборота на предприятието. Това предвиждат нормативните промени, които правителството прие на редовното си заседание. По-големи правомощия ще има Комисията за защита на конкуренцията.

Предвидена е възможност за освобождаване от имуществена санкция или намаляването й за предприятия, които доброволно сътрудничат на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разкриване и доказване на картели.

Увеличава се прагът, над който участниците в концентрации са задължени да уведомят КЗК. Сега той е 15 млн. лв., а с новия закон ще стане 25 млн. лв.

Законопроектът предвижда при проучванията представителите на КЗК да могат да изискват информация, да извършват проверки на място, както и да изискват информация или съдействие от други национални органи по конкуренция на държави от ЕС и Европейската комисия.Проверки на място ще се извършват с разрешение на съдия от Административен съд София-град по искане на председателя на комисията.

Изцяло нови са текстовете за имитацията на домейн или интернет страница.

Проектозаконът предвижда създаването на електронен регистър за издаваните от антимонополния орган актове.