Връщане на акредитациите по ФАР – по-реалистичен вариант
Връщане на акредитациите по ФАР – по-реалистичен вариант / netinfo
Най-добрият вариант за бъдещето на агенцията по ФАР към финансовото министерство е да се върне акредитацията й. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски преди редовното заседание на Министерския съвет. Според министър Асен Гагаузов до края на август ведомството му ще се справи с проблемните области в агенцията към регионалното министерство. Галя Станева с още информация.

Министерството на финансите е наясно с описаните в доклада на Европейската комисия слабости в агенцията по ФАР отпреди шест месеца, каза Пламен Орешарски. Защо обаче не са положени усилия за преодоляването на проблемите, за финансовия министър се оказа въпрос с повишена трудност. „Сложен въпрос, много хора имат отговорности по тази линия”, каза финансовият министър.

Според Орешарски от посочените вчера два варианта за бъдещето на проектите по ФАР по-реалистичен е връщането на акредитацията на агенциите. „Прехвърлянето към другите агенции е теоретичен вариант, който на практика много трудно би могъл да се приложи”, коментира финансовият министър.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов съобщи, че лично ще се заеме с агенцията по ФАР към неговото ведомство и очаква по този начин проблемите да се коригират много по-бързо.

„Що се отнася до бележките, ще ги формулираме, защото може би това е най-трудното това да бъде направено – на български да се преведат точно какви са изискванията”, каза министър Гагаузов.

„Според мен до края на август ние ще сме напълно готови, за да може Европейската комисия да извърши съответния одит и да отчете това, което е направено и променено в агенция ФАР”, допълни регионалният министър.