Вратите на половината вагони ще се затварят автоматично
Вратите на половината вагони ще се затварят автоматично / netinfo

Автоматичното затваряне на вратите при потегляне на влак ще бъде възобновено при половината вагони в експлоатация. Това съобщи Васил Рангелов, съветник на транспортния министър по железопътни въпроси. До края на годината и половината от старите руски електрички ще бъдат заменени с вагони.

Сред останалите мерки за безопасност на превозите е и оборудването на всичко вагони с противопожарна техника и обучението на персонала. По крайградските линии на София и Пловдив пък ще се движат само новите влакове с електрически мотриси на Siemens („Сименс”). В момента в експлоатация са 633 вагона. Васил Рангелов бе категоричен, че всички те са напълно безопасни според европейските норми.

„Още толкова вагони просто стоят в коловозите на депата поради проблеми в техническата изправност и те никога няма да бъдат пуснати без пълна гаранция за тяхната безопасност и сигурността на пътниците”, каза Рангелов.

В момента се изготвя цялостна програма за подмяна на подвижния състав. Анализира се и възможността за възобновяване на строителството на вагони в завода в Дряново.