Водната инфраструктура ще стане публична собственост
Водната инфраструктура ще стане публична собственост / netinfo

Водната инфраструктура ще стане публична държавна и общинска собственост според предстоящи промени в закона за ВиК, съобщи в Шумен министърът регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той допълни, че промените в собствеността са свързани както с усвояването на средствата по оперативна програма "Регионално развитие", така и предоставянето на по-голяма самостоятелност на общините.

За решаване на проблемите на водния сектор в България са необходими над 9 милиарда лева, каза министър Гагаузов. Подготвяните промени в закона за ВиК допускат конкуренция във водния сектор и собствениците на водната инфраструктура могат да избират различни оператори, както и да привличат като инвеститори частни капитали.

Във връзка с пътната инфраструктура министър Гагаузов заяви, че оперативна програма "Регионално развитие" ще бъде утвърдена до 2-3 седмици в Брюксел и веднага ще започне да действа. Основен бенефициент по програмата е фонд "Републиканска инфраструктура" и до края на октомври трябва да приключат процедурите по проектите във всички 21 области в страната, където ще се работи по програмата, каза Гагаузов.

Според него 2008 г. ще бъде преломна за пътната инфраструктура, информира БТА. Следващата година, освен средствата от държавния бюджет и средствата по оперативна програма "Регионално развитие", ние очакваме около 500 милиона евро за 1500 км пътища от първи и втори клас, каза Гагаузов.

Гагаузов, който участва в Шумен в работна среща по проблемите на инфраструктурата в региона допълни, че до 2-3 години в Шуменска община няма да има републикански пътища в лошо състояние, но общините трябва да бъдат активни в разработването на проекти по европейските програми.