Водката в Русия поскъпва, но няма повод за паника
Водката в Русия поскъпва, но няма повод за паника / ThinkStock/Getty Images

От днес водката в Русия поскъпва - минималната цена на дребно се вдига от 185 на 190 рубли (2,58 евро) за бутилка от половин литър, напомнят руски електронни вестници.

Минималните цени на коняка и брендито остават същите, уточнява "Комерсант онлайн".

Федералните власти въвеждат минимални цени на водката от 2009 г. Тогава цената на бутилката постепенно се качи на 220 рубли, но после бе намалена, след като президентът

Владимир Путин заяви, че скъпият алкохол води до употреба на вредни заменители, напомня "Собеседник".

Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко

Крайно трудно, ако не и невъзможно е да намериш в Русия шише водка за 190 рубли, забелязва "Лента", изреждайки различни марки на стойност от 250 до над 1000.

Цената на шише, изложено на щанда, представлява сбор от минималната, държавния акциз, ДДС и надценката, сложена от продавача, пояснява новинарският портал.

"Недейте се паникьосва", успокоява обаче мрежовото издание, което не очаква експлозивно поскъпване на алкохола. То според него "неминуемо" ще тласне руските потребители към ментетата и държавата ще се намеси, за да спаси здравето на хората.

Северна Корея се хвали с откритие: водка без махмурлук

Расте обаче и цената на повечето мезета: саламът се вдига с 1,9 на сто, кренвиршите - с 1,6, хлябът - с 2,4, сирената - с 3,5 процента, добавя "Лента".

Източник: БТА