Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко
Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко / снимка: Thinkstock/Getty Images
Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко
87537
Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко
  • Заклет алкохолик се отказа от пиенето с помощта на сладко

Смята се, че между 3 и 5 % от българите са зависими от алкохол, а злоупотребяващите достигат 40%. Всяка година над 2000 семейства у нас престават да съществуват поради системно пиянство. Едно от тях е и това на 54-годишен варненец, стигнал до най-ниското стъпало на житейската си съдба.

Развод, затъване в заеми заради пиенето и проблеми в службата са само част от неприятностите, които се стоварват върху зависимия от алкохола Георги (името му е истинско, но фамилията Ви спестяваме умишлено, бел. ред.).

54-годишният варненец започнал да пие още 20-годишен. Постепенно започнал да увеличава количествата бира, ракия, вино, джин и водка. В един момент, неусетно, за Георги пиенето от удоволствие се превърнало в необходимост. Постепенно загубил и контрол върху това кога и колко пие. Започва да взема заеми, за да си купува алкохол. Жена му го напуснала.

„Сутрин започваш да се събуждаш и първата ти мисъл е за алкохол. Гледаш да ти мине работното време и да отидеш да пиеш", разказва варненецът усещането да си подвластен на алкохола.

За връщането на 54-годишния Георги към нормалния живот му помагат посещенията на сбирките на сдружение Анонимни алкохолици. Там той среща хора със сродни съдби и разбиране на проблемите. „Проблемите на един алкохолик може да ги разбере само алкохолик", казва Георги.

Заклетият пияница се отказва от пиенето и с помощта на сладко. Всеки път, когато му се припие, вместо глътка алкохолна течност хапвал шоколад, вафли или бисквити.

Въпреки че вече 2 години не е близвал алкохол, Георги не смята, че се е преборил с алкохолизма. Убеден е и че няма бивши алкохолици. Затова в дома си постоянно има нещо сладко. Заради алкохолния глад, който все още го спохожда, дори посред нощ...

Цялата история на Георги ще откриете в аудио зоната.