Власт и опозиция тълкуват различно действията на ДКЕВР към ЕРП-тата
Власт и опозиция тълкуват различно действията на ДКЕВР към ЕРП-тата / снимка: Guliver/Getty Images
Власт и опозиция тълкуват различно действията на ДКЕВР към ЕРП-тата
71168
Власт и опозиция тълкуват различно действията на ДКЕВР към ЕРП-тата
  • Власт и опозиция тълкуват различно действията на ДКЕВР към ЕРП-тата

Елекпроразпределителните дружества си играят с огъня и началото на процедура по отнемането на лицензиите им е в интерес на потребителите. Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия и депутат от Коалиция за България Явор Куюмджиев след решението на ДКЕВР. Според депутата ЕРП-тата трябва да платят задълженията си. От своя страна народният представител от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че началото на процедурата е доказателство, че енергетиката ни е в колапс.

Председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай призова обществото да не се притеснява, че решението на регулатора ще влияе на цените на тока или по някакъв начин ще доведе до прекъсване на доставките на електроенергия. "Не очаквам да се наруши снабдяването и сигурността на доставките на електроенергия до крайния клиент. А дали ще има промяна на цената на електроенергията, е решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране", каза Аталай.

Рамадан Аталай бе гост в предаването "Междуредие" на Дарик и даде коментар за спора в енергетиката. Чуйте интервюто с председателя на комисията по енергетика в НС.

Неговият заместник в енергийната комисия Явор Куюмджиев изрази убеждението си, че дружествата, срещу които е започнала процедурата за отнемане на лиценз, имат финансови активи, имат приходи, защото те са тези, които събират парите от всички нас и проблемът е в това, че те ги събират от крайните клиенти, не ги дават на НЕК, "с което създават заплаха за националната сигурност". "Тези пари не са на НЕК, тези пари НЕК ги взема, плаща на централите, а те от своя страна плащат на мините, които пък плащат на миньорите и задържане на тези пари за период от два или три месеца означава заплаха за националната сигурност, заплаха за производството на ток въобще. Тези хора си играят с огъня", каза Явор Куюмджиев.

В интервю за Дарик вчера Куюмджиев отправи критики към ЕРП-тата.

"Винаги в енергийните дружества е имало запас от порядъка на няколко стотин милиона лева в депозити, които очевидно ги няма", обясни пък от своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.