Вкарват родните туристически дестинации в електронен регистър
Вкарват родните туристически дестинации в електронен регистър / снимка: БГНЕС

Електронен регистър, обхващащ всички туристически дестинации в България, подготвя министерството на туризма. Това съобщи в Пловдив ресорният министър Николина Ангелкова.

По думите й между 4 и 5% е очакваният ръст на туристите в България тази зима. Най-сериозен ръст се очаква от Турция - 10% и от Гърция, Румъния и Англия с около 5%. По отношение на Русия обаче през тази зима се очаква спад между 2 и 4%.

Интерес в положителна насока се наблюдава и от екзотични дестинации като Либия, Китай и Япония, обясни Николина Ангелкова.

В следващите няколко дни предстоят проверки на хотелите и курортите, за да се установи готовността им за зимния сезон.

Николина Ангелкова бе в Пловдив за откриването на Международната среща на туроператорите.

Форумът събра над 90 туроператорски фирми от 16 държави от целия свят. В момента в Пловдив има представители на Великобритания, Египет, Индия, Русия, Мароко, Грузия, Италия, Черна гора, Дания, Унгария както и от съседните ни Македония, Сърбия, Румъния, Турция и Гърция. Отделно от Китай пристигна 18-членна делегация с представители, както на бизнеса, така и на местните администрации.

Международните гости на срещата ще имат възможност да проведат „business-to-business" срещи с местни представители на хотелиерския и ресторантьорски бранш. Всеки туроператор ще има свое обособено място за срещи, за да могат заинтересованите страни да проведат спокойно разговори помежду си.

Съпътстващо събитие на срещата на туроператорите през тази година отново ще бъде Дефилето на младото вино. „Сватба в Стария град" е специално режисиран за събитието спектакъл, който ще представят на гостите пловдивската опера и ансамбъл „Тракия".