Виолина Маринова подаде оставка от УС на БСК
Виолина Маринова подаде оставка от УС на БСК / снимка: БГНЕС
Виолина Маринова подаде оставка от УС на БСК
75675
Виолина Маринова подаде оставка от УС на БСК
  • Виолина Маринова подаде оставка от УС на БСК

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолета Маринова подаде оставка като член на Управителния съвет на Българската стопанска камара. Причина за това е нейното несъгласие с искането на синдикатите и сдруженията на работодателите за оставката на на Управителния съвет на БНБ и на управителя й Иван Искров. Според Маринова това искане би довело до дестабилизация на банковата система и допълнително би усложнило нелеката обстановка в страната.

През миналата седмица синдикални и работодателски организации изпратиха отворено писмо до членовете на Управителния съвет на БНБ и до управителя й Иван Искров. В него те изразяват несъгласието си с действията на банковия регулатор във връзка с разпродажбата на кредити на Търговска банка "Виктория", която е част от групата на Корпоративна търговска банка и поискаха оставката на ръководството на БНБ. Според синдикатите и работодателските организации, сред които и Българска стопанска камара, действията на квесторите на Търговка банка "Виктория" са незаконни и водят до унищожаване, а не оздравяване на банката.

Като реакция на това писмо главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова подаде оставка като член на управителния съвет на Българската стопанска камара, тъй като не е съгласна с позицията на организацията.

По думите на Маринова, позицията на Българската стопанска камара крие сериозен риск от разклащане на устоите на българската банкова система, а оставката на ръководството на БНБ би довело до дестабилизация на банковата система. Маринова допълва, че не може да позволи нито нейното име, нито авторитета на представляваната от нея банка да бъдат свързани с опити за нагнетяване на напрежението в банковата сфера.