В столичното парно няма оплаквания за двойно по-високи декемврийски сметки
В столичното парно няма оплаквания за двойно по-високи декемврийски сметки / снимка: БГНЕС, архив
В столичното парно няма оплаквания за двойно по-високи декемврийски сметки
37256
В столичното парно няма оплаквания за двойно по-високи декемврийски сметки
  • В столичното парно няма оплаквания за двойно по-високи декемврийски сметки

В „Топлофикация-София" няма постъпили жалби за драстично завишени декемврийски сметки за парно, заяви новият шеф на дружеството Стоян Цветанов. По думите му при същото потребление като през декември 2009-а, сметките трябва да са с до 30 процента по-високи заради общото поскъпване на топлоенергията. Енергийният министър Трайчо Трайков пък заяви след представянето на енергийната стратегия на страната, че може да бъде създадена нова, по-справедлива система за енергийно подпомагане на бедните.

Новият шеф на столичното парно Стоян Цветанов отрече да има оплаквания за двойно по-високи сметки за парно през декември, въпреки че вече се появиха много сигнали от абонати в тази посока.

Според Цветанов 56 на сто от абонатите ще платят между 50 и 150 лв. за парно през декември. Той призна, че по отношение на събираемостта "Топлофикация-София" е допуснала много грешки, като е оставила някои абонати да натрупат дългове за над три години. Тези грешки по думите му ще бъдат поправени чрез завеждане на все повече дела срещу длъжниците.

"В момента, в който се заведе дело, давността спира да тече. Това е важно да го знаят хората и да не се заблуждават, че като не са си платили три години, автоматично тези пари ще им бъдат опростени. Напротив, ние сега прецизираме своята политика и преди изтичането на трите години завеждаме дела към онези, които дължат съответните суми", коментира Цветанов.

На месец дружеството завежда между 1000 и 1200 дела, като до момента топлофикацията е загубила едва три на сто от делата. Цветанов припомни, че 18 на сто от над 400 000 абонати на столичното парно са некоректни платци.

Сигнали за още едно поскъпване, което може да се отрази на сметките ни за парно през следващото тримесечие, пък даде шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. По думите му, ако цената на петрола продължи да расте на световните пазари, това ще се отрази и на цената на природния газ, който България купува от Русия, още повече, че в момента местният добив неочаквано е намалял. "Примерно, от началото на януари вместо 100 процента получаваме 70 процента от количествата, които са договорени", допълни Гогов.

Енергийният министър Трайчо Трайков допълни, че е получил уверение от концесионера на находището - британската компания „Мелроуз", че проблемът ще бъде решен в кратки срокове. Димитър Гогов допълни, че другата седмица в Москва ще бъдат подновени преговорите с "Газпром" за сключване на нови газови договори.

Министър Трайков обясни, че втора американска компания освен „Шеврон" има интерес към добива на шистов газ у нас.

Трайков коментира още, че в рамките на мандата на правителството може да бъде създадена нова система за енергийно подпомагане на бедните.

"Ако социалният елемент не е в цената на електроенергията, за да не плащат ниската цена и тези, които могат да си позволят, и тези, които не могат, тогава този разход трябва да бъде изнесен от цената на електроенергията и да бъде прозрачен и ясен, точно колко плащаме за това", каза министърът.

Предстои да бъдат направени анализи и разчети какъв към момента е социалният компонент в цената на енергията и как ще се отрази това на цената на тока и парното, ако той бъде изведен от нея, заяви Трайков. Той допълни, че до няколко дни енергийната стратегия на България за следващите 10 години ще бъде внесена в Министерския съвет, след което ще влезе за обсъждане в Народното събрание.