В Прага и Копенхаген лесно се намира работа, сочи анкета
В Прага и Копенхаген лесно се намира работа, сочи анкета / netinfo

Прага, Копенхаген и Дъблин са най-добрите градове за намиране на нова работа, съобщи Ройтерс, като се позовава на проучване, поръчано от Европейската комисия.

Допитване до общественото мнение е направено през ноември миналата година за Европейската комисия. От анкетираните 70 процента са посочили, че за тях "е лесно" да намерят нова работа в чешката, датската или ирландската столици, пише БТА.

Като цяло Атина, Букурещ и Лондон са сред най-недолюбваните европейски столици сред своите собствени граждани, отбелязват авторите на проучването.

Според изследване на Евробарометър, направено в 75 градове от Европейския съюз заедно с Турция и Хърватия, около 90 процента от хората, живеещи в Копенхаген. Люксембург и Талин, са отговорили, че са доволни от живота в техния град.

Въпреки лесния достъп до пазара на труда в Ирландия, 94 процента от жителите на Дъблин мислят, че е трудно да се намери жилище на разумна цена в техния разрастващ се град, като само Люксембург и Париж се представят по-зле в изследването.

Цените на жилищата в Ирландия са се увеличили над четири пъти, след като икономиката на страната започна да процъфтява в края на 90-те години на ХХ в. и спаднаха за първи път от пет години през март тази година.

"С оглед на силното увеличение на цените на жилищата в много страни от ЕС ... не е изненада, че само 27 процента от запитаните посочват, че е лесно да се намери добро жилище на разумна цена", сочи изследването.

Гръцката столица Атина предизвиква лошо мнение сред своите жители заради множество проблеми като замърсяването на въздуха, липсата на зелени площи и паркове, слабата сигурност.

Недоволството е високо също сред жителите на Палермо и Неапол, които се оплакват от обществения транспорт, липсата на зелени пространства и почти 100 процента твърдят, че е много трудно да се намери добра работа.

Двата италиански града се класират на дъното на таблицата, когато става дума за здравеопазване. По-голяма част от техните жители не смятат, че обществените средства се изразходват отговорно.

Средно 97 процента от запитаните в скандинавските страни като Дания, Финландия и Швеция са отговорили, че "понякога или винаги се чувстват сигурни в градовете си", докато 50 процента от анкетираните в Неапол са на противоположното мнение.