Усвоили сме 80% от ресурса по старата програма за селските райони
Усвоили сме 80% от ресурса по старата програма за селските райони / снимка: БГНЕС
Усвоили сме 80% от ресурса по старата програма за селските райони
81694
Усвоили сме 80% от ресурса по старата програма за селските райони
  • Усвоили сме 80% от ресурса по старата програма за селските райони

80% от средствата на Програмата за развитие на селските райони от предишния програмен период за усвоени. Това заяви в ефира на Дарик изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов.

България към момента е усвоила около 80 на сто от средствата, но остават за доразплащане значителен обем проекти, много от тях големи, свързани с общинската инфраструктура - по мерките за изграждане на пътища, водоснабдяване, канализация, различни спортни съоръжения, площадки, паркове. Тези проекти са сложни като изпълнение и удължаването с месец на срока дава възможност за завършването, обясни шефът на земеделския фонд.

Срокът за изпълнение на проектите и подаване на заявление за плащане, който бе 15 септември, се удължи с един месец и бенефициентите имат възможност вече да извършват дейностите по тях до 15 октомври, като два-три дни преди завършването да се подготвят документите за плащането, което не е едномесечен период, а може да бъде направено в зависимост на проекта и капацитета на този, който го предоставя, в рамките на три-пет дни максимум, каза Порожанов.

Изпълнението на около 2500 проекта е в ход, а от тях 1500 са в рамките на частните проекти по различните мерки, 1000 са публични - на общини, църкви, читалища, проекти за залесяване.

Разчетите на земеделския фонд според заявките за плащане именно по тези проекти са към 1.2 млрд. лева, които да се входират. Отделно от това с всички децентрализирани мерки, които са по-малки, като тези за млад фермер и полупазарните стопанства, които са на съвсем различен принцип и се администрират от службите по земеделие.