Умуват за възможностите да се повишат най-ниските пенсии през 2012-а
Умуват за възможностите да се повишат най-ниските пенсии през 2012-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Умуват за възможностите да се повишат най-ниските пенсии през 2012-а
46692
Умуват за възможностите да се повишат най-ниските пенсии през 2012-а
  • Умуват за възможностите да се повишат най-ниските пенсии през 2012-а

Увеличаването на пенсиите е приоритет на правителството, но предвижданията са това да стане през 2013 и 2014 г. Това коментира по време на парламентарния контрол социалният министър Тотю Младенов. Той цитира финансовия министър Симеон Дянков с позиция, че ще се търси възможност следващата година да се увеличат минималните пенсии.

Увеличаването на пенсиите продължава да е безспорен приоритет на правителството, но достигането на тази цел в настоящата икономическа ситуация е възможно да се осъществи постепенно след внимателна преценка на всички фактори, които оказват влияние, включително и изпълнението на приходите в държавния бюджет, обясни социалният министър.

Към настоящия момент и предвид очертаващия се недостиг по бюджета на Държавното обществено осигуряване предвижданията са осъвременяване на пенсиите по разпоредбата от член 100 на КСО* да има през 2013 и 2014 година, каза Младенов.

Други възможности за повишаване на пенсиите на по-ранен етап ще се търсят при данни за икономически растеж. „Всички усилия, които полагаме в момента и Министерство на финансите най-вече и правим планове на базата на икономическия растеж през второто полугодие на следващата година да видим какви са възможностите да увеличим най-ниските размери на пенсиите", каза още Младенов.

Той допълни, че в понеделник на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се гледат окончателно тези параметри.


* чл. 100 от КСО: Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.