Удължиха мандата на комисията за полетите на предишната власт
Удължиха мандата на комисията за полетите на предишната власт / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Удължиха мандата на комисията за полетите на предишната власт до края на септември
65207
Удължиха мандата на комисията за полетите на предишната власт до края на септември
  • Удължиха мандата на комисията за полетите на предишната власт до края на септември

Парламентът реши да удължи до 30 септември мандата на временната комисия, която разследва ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на министерството на отбраната по време на предишното правителство. Причината е огромното количество материали, които са постъпили и които трябва да бъдат оповестени и анализирани.На следващото заседание на комисията ще бъдат поканени за изслушане бившият премиер Бойко Борисов и стюардеси от „Авиоотряд 28".

Председателят на комисията Венцислав Лаков припомни, че бившият премиер Бойко Борисов е летят 422 пъти с „Авоотряд 28", че са извършени 69 полета с въздухоплатавателни средства на ВВС не за целите на армията, което е установено от комисията. Част от дестинациите на полетите са към ловни стопанство, резиденции, през 2011-а е извършен и полет с предизборна цел от Пловдив до Плевен с хеликоптер, каза още Лаков. Установено е и, че са извършвани полети по дестинации в чужбина за срещи на ЕНП. Лаков каза, че предстои много работа в насоката да се отговори на въпросите с каква цел, в какъв състав и с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства.

Според Илия Баташки от левицата обществото трябва да знае как е ползвано „неговото богатство" - самолетите, поради „лични и всякакви други амбиции". „Стресовите ситуации, в които беше попаднал човекът, многото време, прекарано във въздуха - над 450 часа, са довели до тежко нарушение и обективизиране на високите стойности на кръвното му налягане. За което той лежа в болница", каза Баташки, визирайки бившият премиер Бойко Борисов.