Търгът за имоти на Бургаски корабостроителници може да бъде спрян
Търгът за имоти на Бургаски корабостроителници може да бъде спрян / снимка: DarikNews.bg

Имуществото на "Бургаски корабостроителници" АД започва да се разпродава на търг, предаде БГНЕС. Процедурата е задействана след искане на кредиторите и издаден изпълнителен лист от Районен съд - Бургас. Обявленията вече са публикувани в регистъра на публичните продажби. Търгът обаче може да бъде спрян.

Търговете, които са за различни имоти, са планирани за април. Първите парцели, които ще се продават, са без ипотеки и възбрани, за да може кредиторите частично да получат вземанията си. Следващите имоти са с ипотеки. Очаква се пълната им продажба да не погаси всички дългове и да се наложи и обявяването на недвижима собственост, която не включва големите машини и съоръжения, за да може бъдещият купувач да ползва корабостроителницата и по предназначение. Най-скъпият имот е обявен с начална тръжна цена 47 млн. лв.

"Първа инвестиционна банка" може да спре търга, който е стартирал по нейна молба, за разпродажба на имоти на "Бургаски корабостроителници", каза Радослав Вълчев, представител за България, на "P & S Project", германската компания, заявила интерес да инвестира в завода.

Вълчев е провел среща с един от собствениците на банката, Ивайло Мутафчиев. Мутафчиев е поискал конкретна информация за идеята на немската компания за съживяване на дружеството и при одобрение, се е съгласил да преотстъпят управлението на предприятието на германската фирма.

Предстои нова среща между двете страни, на която ще присъства и собственикът на немската компания Бойко Петров.

От банката се съгласиха, че е по-добре да имат едно печелившо предприятие, отколкото да продадат само имотите, коментира Вълчев.