/ iStock/Getty Images
Турската национална валута е загубила близо половината от стойността си от началото на тази година
Турската централна банка отново понижи основния си лихвен процент на последното заседание за годината на Съвета по парична политика, предаде турската частна телевизия НТВ.

Финансовата институция реши да понижи едноседмичната репо лихва със сто базисни пункта до 14 процента.

През септември банката за пръв път от повече от година взе решение за понижение на лихвените проценти и оттогава ги намали няколко пъти. Последният път бе през ноември, когато лихвата бе намалена от 16 на 15 процента.

Минималната заплата на Балканите. Къде сме ние?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отявлен противник на високите лихви, твърди, че Турция ще намали инфлацията и нестабилността на курса на националната си валута чрез ниски лихвени проценти.

В рамките на две години президентът смени трима управители на централната банка.

Турската лира отбеляза исторически минимум от 15,28 лири за долар рано днес на фона на перспективата за ново намаляване на лихвения процент и обезценяването й продължи след обявяване на решението, съобщи Асошиейтед прес.

Турция продължава да се отдалечава от ЕС

Лирата се търгуваше при курс от 15,60 лири за долар, отбелязвайки 5-процентен спад от стойността си спрямо нивото на търговията вчера.

Турската национална валута е загубила близо половината от стойността си от началото на тази година.

Турската централна банка се намеси четири пъти през последните две седмици на валутния пазар, продавайки чуждестранна валута, за да овладее спада на лирата, но намесата не успя да спре обезценяването на националната валута.

Увеличаващите се рязко потребителски цени и обезценяването на лирата станаха причина много хора да водят борба за оцеляване.

Лидерите на двете водещи опозиционни политически сили в Турция - Народнорепубликанската партия и Добра партия, Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер, от ноември отправят призиви към президента Ердоган незабавно да насрочи предсрочни избори. Те обвиняват Ердоган в неспособност да управлява страната на фона на девалвацията на турската лира и цялостното влошаване на икономическата ситуация.

Ердоган подчертава, че изборите ще се състоят през 2023 г., както е планирано.
БТА