Туристическите пакети може да поскъпнат
Туристическите пакети може да поскъпнат / netinfo
Най-малко 25%  ще се увеличи цената на туристическите пакети, които туроператорските фирми предлагат, ако Законът за ДДС остане в сегашния си вид. Това каза председателят на Българската асоциация на туроператорските агенции Донка Соколова след откриването на Международната борса „Ваканция” в София. В 24-тото издание на изложението участват рекорден брой фирми и организации – около 300.

Донка Соколова посочи, че ако не се промени неравнопоставеността на субектите в туристическия бранш, ще се създаде условие за натрупване на ДДС, което ще увеличи цената на туристическите пакети.

Според нея с промените в Закона за Данъка върху добавената стойност няма да се стимулира развитието на нови подотрасли като еко- и културен туризъм и ще се възпрепятства ръстът на сектора.

Българската асоциация на туристическите агенции е внесла становище по Закона за ДДС в Mинистерството на финансите и в бюджетната комисия на парламента, където се обсъждат поредните поправки на закона. С тях се предвижда с намалена ставка – 7% да се облагат само настаняването, храненето и транспорта, предоставени от хотелиер, когато услугите са част от организирано пътуване. В останалите случаи ставката е 20%.

5 милиона туристи и 2 милиарда лева приходи в бюджета е реализирал българският туристически отрасъл през миналата година, каза при откриването на изложението „Ваканция” новият председател на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. До 24 февруари фирми и организации от 19 държави ще представят новите си предложения за великденска и лятна ваканция.