Трайков уволни шефа на НЕК Красимир Първанов заради меморандума за Белене
Трайков уволни шефа на НЕК Красимир Първанов заради меморандума за Белене / Sofia Photo Agency, архив
Трайков уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради меморандума за Белене
40313
Трайков уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради меморандума за Белене
  • Трайков уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради меморандума за Белене

Подписано е неизгодно за България споразумение с руснаците по проекта АЕЦ „Белене", заради което енергийният министър уволни шефа на НЕК Красимир Първанов, съобщи самият Трайчо Трайков. По думите му Първанов е превишил правомощията си и ще бъде разследван от ДАНС за подписания по-рано през деня меморандум по проекта за централата.

Споразумението, подписано от НЕК и руския изпълнител на проекта „Атомстройекспорт", обвързва страната ни до два месеца да подпише окончателен договор за строителството на „Белене" и да договори крайната цена за атомната централа.

Трайков беше категоричен, че тези условия не са изгодни за България.

Продължилите 6 дни българо-руски преговори за АЕЦ „Белене" завършиха с грандиозен скандал и подписване на неизгодно за България споразумение. Енергийният министър Трайчо Трайков обяви, че освен меморандум за тримесечно удължаване на действащото към момента споразумение за развитието на проекта, шефът на НЕК Красимир Първанов е сложил подписа си и под второ споразумение с руснаците - т.нар. допълнение 12 към действащото споразумение , което задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор за строежа на „Белене".

Министър Трайчо Трайков: „От гледна точка на Красимир Първанов, което го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори и за мен показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят. Затова освобождавам Красимир Първанов от длъжността, така че това е документ, който на Първанов му беше изрично забранено да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста във версията, която му беше забранено да подписва. Ще помоля министър-председателя да натовари ДАНС да провери дали има надхвърляне на отговорности, с каква мотивировка е действано и дали от това произтича някаква заплаха за националните ни интереси. Обстановката, в която се оказваме, е всичко останало, но не и нормална".

Според подписаното споразумение до два месеца България и Русия трябва да договорят и крайна цена на АЕЦ „Белене". Двете страни имат различни позиции по този въпрос, като претенциите на руснаците са, че централата не може да струва по-малко от 6.3 милиарда евро. България обаче настоява за по-ниска цена. Все още не е ясно кой ще бъде отговорен, ако двете страни не се споразумеят според определените с днешния текст срокове.